Radboud Universiteit Nijmegen


Prof. Carel van Os kijkt terug op 45 jaar fysiologie van water- en zouttransport

Celfysioloog prof. dr. Carel van Os neemt na een onderzoeksloopbaan van 45 jaar vrijdag 9 november afscheid. De hoogleraar kijkt in zijn afscheidsrede terug op 45 jaar fysiologie van water- en zouttransport en op de ontwikkeling van een succesvolle en voor Nederland unieke onderzoekslijn in Nijmegen. Ook geeft hij zijn visie op wetenschapsbeleid in het algemeen.

In het onderzoek naar de water- en zoutbalans van ons lichaam speelt de nier een belangrijke rol. Dankzij samenwerking tussen onderzoekers van de afdeling Celfysiologie en klinische afdelingen als Kindergeneeskunde en Antropogenetica is een aantal genetische nierziekten ontrafeld van genotype naar fenotype. Het onderzoek leidde tot internationale bekendheid op het gebied van waterkanalen in de nier. Daarnaast zijn er recente doorbraken betreffende de calciumbalans in relatie tot veroudering. Van Os laat zien hoe het onderzoek heeft geleid tot nieuwe inzichten in de betekenis van vitamine D en calcium voor de preventie van autoimmuunziekten en kanker.

Van Os gaat in zijn afscheidsrede in op recente rapporten en adviezen over wetenschapsbeleid (VSNU, KNAW, RGO, Rathenau-instituut) en reageert op de rede van minister Plasterk (OCW) over de internationale positie van de Nederlandse universiteiten. Hij heeft gekeken hoe de resultaten van Nederlandse universiteiten zich de afgelopen jaren hebben ontwikkeld. 'Dat zou Plasterk moeten zien. Zonder noemenswaardige groei van de budgetten is het aantal promovendi enorm toegenomen. Er worden veel meer artikelen geschreven in toonaangevende vakbladen en de impact van de publicaties op grond van het aantal citaties is fors gestegen. In de VS is het precies andersom: meer geld, maar gelijkblijvende output en dalende impact.'

Prof. Van Os heeft in zijn lange loopbaan bij het UMC St Radboud verschillende functies bekleed. Hij was lid van het faculteitsbestuur, voorzitter van het cluster Biomedische Wetenschappen en Extramurale Geneeskunde (CBEG) en directeur van het Onderzoeksinstituut. Als bestuurslid van Health Valley zette hij zich in voor de samenwerking tussen bedrijfsleven en kennis- en zorginstellingen. Hij is verbonden aan het Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences. Na zijn emeritaat gaat hij scoutingsactiviteiten doen bij de unit Valorisatie van het Radboud.

Prof. Van Os houdt zijn afscheidscollege op vrijdag 9 november om 15.00 uur in de Academiezaal van de Aula, aan de Comeniuslaan 2 in Nijmegen.