Gemeente Den Haag

Tot en met half maart volgend jaar lopen vijf Shetlandponys in het duingebied Wapendal. De inzet van Shetlandponys is een vorm van natuurbeheer die in Den Haag nog niet eerder is toegepast. De ponys zorgen ervoor dat de ongewenste grassoorten verdwijnen. Naast dat de ponys goed werk verrichten, zodat de oorspronkelijke natuur de ruimte krijgt, verlevendigen ze ook de buurt, aldus wethouder Rabin Baldewsingh.

Wapendal
Wapendal, een klein duingebied ter hoogte van de Daal en Bergselaan, vormt samen met Westduinpark en Bosjes van Poot een Natura 2000-gebied. Bescherming en instandhouding op Europees niveau zijn vastgelegd in de Natuurbeschermingswet 1998.

Pony's in duingebied Wapendal In het Beheerplan Wapendal 2007-2012 zijn de noodzakelijke beheermaatregelen voor instandhouding en verbeteringen voor de duinheide, duingrasland en duinbos opgenomen. Naast de winterbegrazing worden deze winter meer werkzaamheden uitgevoerd zoals het verwijderen van bomen en struiken.

Winterbegrazing
In Wapendal vindt dit jaar voor het eerst winterbegrazing door Shetlandponys plaats. Deze ponys eten het gras maar vooral de grassoorten die van oorsprong niet in deze natuur thuishoren. Deze vorm van natuurbeheer zorgt voor meer variatie in de vegetatiestructuur. Hierdoor krijgt onder andere de duinheide weer ruimte om te groeien. Een gespecialiseerd bedrijf in natuurbeheer zorgt voor het welzijn van de ponys. De bestaande afrastering is voldoende voor een veilige begrazing door de ponys. Op een beschutte plek is een drinkwatervoorziening aangebracht. De Shetlandponys zijn gewend om buiten te leven en Wapendal biedt bij slecht weer voldoende schuilelementen voor de dieren.

Meer informatie