Gemeente Venlo


Nog geen besluit parkeergarage Julianapark

7-11-2007

Venlo kiest voor toekomstgericht parkeerbeleid; nu nog geen beslissing over parkeergarage Julianapark

De gemeente Venlo neemt nu nog geen beslissing over het bouwen van een parkeergarage in het Julianapark. Ze doet dit over twee à drie jaar. Tegen die tijd is er meer duidelijkheid in nu lopende dossiers en ontwikkelingen en kan gekozen worden voor een toekomstgericht en vooral toekomstbestendig parkeerbeleid.

Dat is de uitslag van een haalbaarheidsstudie naar de bouw van een parkeergarage in het Julianapark. Eind 2006 presenteerde ondernemersvereniging Venlostad.com een plan voor een parkeergarage in het Julianapark. Dat initiatief paste binnen de kaders van het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan. Het Julianapark was een van de mogelijke locaties voor de bouw van een nieuwe parkeergarage. Daarom heeft de gemeente het initiatief van de ondernemersvereniging onderzocht op haalbaarheid en noodzaak.

Uit de haalbaarheidsstudie blijkt dat de bouw van de parkeergarage haalbaar is, maar op dit moment niet direct noodzakelijk. Op werkdagen is slechts 50 tot 60% van de parkeerplaatsen bezet. Op reguliere zaterdagen schiet de capaciteit slechts tijdens enkele uren tekort, bijvoorbeeld bij het Nolensplein. Alleen op Duitse dagen met topdrukte is er een groot gebrek aan parkeerplaatsen.

Op dit moment is er een enorme dynamiek in het centrum van Venlo, er zijn veel initiatieven en ontwikkelingen die zorgen voor onzekerheid over de toekomstige parkeerbehoefte. Het college van B&W wil kiezen voor synergie en slimme combinaties tussen de ontwikkelingen in het centrum en de parkeeroplossingen.

Het lijkt verleidelijk om de parkeergarage nu al te bouwen, zegt wethouder Twan Beurskens, maar nú kiezen voor een parkeergarage die door alle ontwikkelingen misschien over een paar jaar al te klein is of niet op de juiste locatie ligt, is niet verstandig. Daarnaast gaat naar verwachting de komende twee jaar de omgeving Koninginneplein/Keulsepoort stevig op de schop. Een grote ingreep aan de zuidzijde van het park is vanwege de afwikkeling van het verkeer dan niet mogelijk. Maar uitstel hoeft zeker niet te leiden tot afstel.

De gemeente gaat op korte termijn wel bekijken of er tijdelijke maatregelen genomen moeten worden om de komende jaren de lokale pieken op zaterdag op te vangen.

EINDE PERSBERICHT

Meer informatie:

Carina de Wijs
Adviseur bestuurlijke communicatie
tel. 077-359 6317
mobiel 06-14404490