Gemeente Zeist

09-11-2007: Raad omarmt advies ULI vliegbasis Soesterberg Laatst gewijzigd:

Datum 9 november 2007

Gemeenteraad Zeist omarmt advies van het Urban Land Institute: vooral recreatieve functie voor vliegbasis Soesterberg

Op dinsdag 6 november hebben alle 9 politieke partijen in Zeist een motie ingediend inzake de toekomstige inrichting van de Vliegbasis Soesterberg. Deze motie is raadsbreed aangenomen. De gemeenteraad neemt daarmee het advies van het Urban Land Institute (ULI) - op 27 september uitgebracht - over. Het ULI adviseert de gemeenten Soest, Zeist en de provincie Utrecht de komst van een landelijk militair museum aan te grijpen om de vliegbasis om te toveren tot een natuurpark met mogelijkheden voor recreatie met nationale uitstraling. Er is hierbij geen ruimte voor woningbouw binnen de huidige grenzen van de vliegbasis. Dit advies is voor de gemeenteraad de belangrijkste leidraad voor de verdere planvorming voor de Vliegbasis Soesterberg.

De gemeenteraad heeft in de `Uitgangspuntennotitie voor het Ruimtelijk Plan in hoofdlijnen', vastgesteld op 21 november 2006, aangegeven bij de herinrichting van de Vliegbasis Soesterberg te hechten aan een maximale integratie van het gebied in de Ecologische Hoofdstructuur van de Utrechtse Heuvelrug en een optimale recreatieve ontsluiting. Het advies van het ULI sluit aan bij deze wens. Het internationale adviespanel van het ULI was door de gemeenten Soest, Zeist en de provincie Utrecht uitgenodigd.

Met het aannemen van de motie verzoekt de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders om eerdere besluiten die niet geheel in overeenstemming zijn met het advies van het ULI aan te passen. Bij deze aanpassingen gaat het om de financiele haalbaarheid die buiten het project Vliegbasis Soesterberg moet worden gezocht. Hierbij gaat het om financiële participatie van de provinciale en nationale overheden. Bovendien wordt in het advies van het ULI de samenhang gezocht met de gebieden Soesterberg-Noord en het stationsgebied van Den Dolder. Tot slot wordt het college van b&w gevraagd om zich samen met de gemeente Soest en de provincie Utrecht tot het uiterste in te spannen om de benodigde fondsen te verwerven.

Deze uitspraak van de gemeenteraad zal ter kennisname worden gebracht aan de Raad en het College van burgemeester en wethouders van Soest alsmede aan de Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten van Utrecht. De gemeenteraad geeft hiermee duidelijk haar wens te kennen over de toekomstige inrichting van de vliegbasis en hoopt dat de gemeente Soest en de provincie Utrecht hierin mee willen gaan.


* Motie Vliegbasis Soesterberg en ULI