Gemeente Deventer

topdrukte

Archeologisch congres Deventer verwacht topdrukte

Het archeologisch congres `De Reuvensdagen' dat op 8 en 9 november in de Deventer Schouwburg wordt gehouden, trekt naar verwachting een ongekend hoog aantal bezoekers. Er worden bijna zevenhonderd deelnemers uit Nederland, Vlaanderen en Duitsland verwacht. Nog niet eerder mocht een congres van beroepsarcheologen zich verheugen op zoveel bezoekers. Bij de openening sprak wethouder Gerrit Berkelder het congres toe.

De archeologie in Nederland, die in Oost-Nederland in het bijzonder, maakt een groeiperiode door. Wie alleen al in de Deventer binnenstad rondkijkt, ziet dat er op verschillende plekken opgravingen plaatsvinden. Deze activiteiten zijn dan ook reden voor de initiatiefnemers Erfgoed Nederland, de provincie Overijssel en gemeente Deventer om het congres in Deventer te houden.

Archeologie-vriendelijk bouwen
In zijn toespraak van donderdag pleitte wethouder Berkelder voor archeologie-vriendelijk bouwen. Hij benadrukte dat bouwprojecten in historisch gevoelige binnensteden steeds vaker worden geconfronteerd met kosten voor archeologisch onderzoek. Hij stelde de kostenproblematiek op verschillende punten aan de orde.

Keerzijde
Het succes van de archeologie in Nederland heeft ook een keerzijde. Voor het eerst in de historie van het vak is er een schrijnend tekort aan goed opgeleide archeologen. De populariteit van het vak leidt tot groei van aantal studenten op de universiteiten en bijvoorbeeld ook op de opleiding archeologisch veldtechnicus op de Saxion Hogeschool in Deventer.

Het aantal docenten groeit echter nauwelijks, waardoor grote problemen ontstaan. Voor practica en veldwerk is geen of weinig tijd. Berkelder stelde dan ook aan de Rijksoverheid voor om een bèta-financiering voor de universitaire archeologieopleidingen in te stellen. Alleen op die manier kan de krapte worden opgelost en de kwaliteit worden verhoogd.

Het programma
De lezingen op het congres zullen gedeeltelijk betrekking hebben op Deventer en Salland. Gedurende de congresdagen komen aan bod:
* de onderzoeken van Mittendorff over de vroegmiddeleeuwse stadsontwikkeling aan;

* de Polstraat in de Deventer binnenstad;
* de middeleeuwse ontwikkelingen van Deventer en Salland worden belicht door Vermeulen, Keunen en Van Beek;
* de resultaten van het grootschalige nederzettingsonderzoek op de Gernermarke in Dalfsen;

* daarnaast worden vrijdag nog enkele verrassingsvondsten uit Oost-Nederland gepresenteerd.

Openingslezing
De openingslezing werd gehouden door Prof. Dr. Claus von Carnap Bornheim, specialist op het gebied van vroegmiddeleeuwse handelsplaatsen en directeur van het Haithabu Museum in Sleeswijk (Duitsland). Hij lichtte de spectaculaire vondsten en de nieuwe onderzoeksmethodes in deze belangrijkste Noordwest Europese handelsplaats toe.

Het congres wordt vrijdag afgesloten met een gedicht van de Deventer stadsdichter Jos Paardekooper.

Publicatiedatum: 9-11-2007
portret van Reuvens(1793-1835), nederlands archeoloog

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 9 november 2007