Gemeente Best

Inspraak over nieuwe Wet ruimtelijke ordening

Op 1 juli 2008 komt er een nieuwe Wet ruimtelijke ordening. Deze wordt landelijk ingevoerd. De nieuwe wet is vooral belangrijk als rijk, provincie en gemeenten samen afspraken maken over de inrichting van Brabant.

Eén van de opvallendste gevolgen van de nieuwe wet is, dat het streekplan verdwijnt. Daarvoor in de plaats komt een structuurvisie. De Provincie moet vanaf 1 juli 2008 met de wet gaan werken, net als elke andere overheid. Zowel inhoudelijk als organisatorisch heeft de nieuwe wet grote gevolgen voor Provincie én gemeenten. Om het werken met de nieuwe wet toch zo soepel mogelijk te laten verlopen, blijft de Provincie Noord-Brabant uitgaan van haar bestaande visie op de ruimtelijke ordening. Dit laat haar ruimte zich te richten op de nieuwe manier van uitvoeren van de visie. De ruimtelijke visie, het bijbehorend beleid en de nieuwe manier van uitvoering staan beschreven in twee documenten: de zogenoemde Interimstructuurvisie en de Paraplunota ruimtelijke ordening.

Van 8 november tot en met 19 december liggen deze twee documenten ter inzage en kan elke Brabander er zijn mening over geven. Dat kan mondeling, schriftelijk en, voor het eerst, ook via internet. De documenten liggen ter inzage in alle gemeentehuizen in Brabant en in het provinciehuis. Ook zijn ze te zien op www.brabant.nl/structuurvisie.