NVM biedt minister Vogelaar rapport aan over prachtwijken

09/11/2007 10:10



NVM Service B.V.



Veertig makelaars in veertig wijken komen met veertig concrete adviezen

Veertig makelaars van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) hebben veertig concrete adviezen gebundeld in het rapport 'Een welkom advies'. De adviezen hebben betrekking op de veertig aandachtswijken die minister Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie tot prachtwijken wil omvormen. Het rapport is vandaag aangeboden aan PvdA-woordvoerder Staf Depla.

In het rapport geven veertig zogenoemde prachtwijk-makelaars, allen werkzaam in een aandachtswijk, vanuit jarenlange expertise hun visie op de herstructurering van de wijk. Daarmee wil de NVM een actieve bijdrage leveren aan de discussie over de wijkaanpak. "Wij hebben de wijsheid niet in pacht, maar werken wel al jaren in deze wijken en weten precies wat er in zo'n buurt aan de hand is", aldus voorzitter Ger Hukker van de NVM.

Het rapport kwam tot stand na discussiebijeenkomsten van NVM-makelaars in de regio's Arnhem, Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven en Noord-Nederland. Zij lieten hun licht schijnen over het Actieplan van minister Vogelaar en kwamen met concrete tips. Zo adviseert de makelaar in Zuidelijke Tuinsteden in Rotterdam om sociale huurwoningen onder de marktwaarde te verkopen om wooncarrièrestappen te bevorderen. En vindt de makelaar in de Stationsbuurt in Den Haag dat er woningen gerenoveerd moeten worden om dertigers, veertigers en gezinnen met hogere inkomens voor de stad te behouden. Of zouden er in De Hoogte in Groningen flexibele eengezinswoningen tot 200.000 euro gebouwd moeten worden voor gezinnen uit de buurt.

De NVM dringt er bij minister Vogelaar op aan om makelaars te betrekken bij de aanpak van de veertig prachtwijken en andere herstructureringsgebieden. De makelaar kan vanuit zijn maatschappelijke betrokkenheid bijdragen aan een goed functionerend Nederland, aan dynamisch en economisch sterke steden en aan leefbare wijken. Makelaars beschikken niet alleen over relevante marktinformatie, maar hebben dagelijks contact met (potentiële) bewoners. Ze weten precies waarom mensen wel of niet in een bepaalde buurt willen wonen (huren of kopen). Deze specifieke informatie kan een goede rol spelen bij het opstellen van een visie op en het maken van plannen voor de wijk. Achterin het rapport is een lijst opgenomen met de veertig prachtwijk-makelaars.





http://www.nvm.nl