Gemeente Boekel


Help de dieren een handje!

Een tuin waarin dieren leven is een aanwinst. Nu de herfstmaanden zijn begonnen, krijgen dieren het vaak moeilijk. Ze gaan op zoek naar een plaatsje om te overwinteren en om eten te zoeken. Vogels krijgen meestal een vetbolletje of een pindastengel aangeboden. U kunt ook andere dieren in uw tuin een handje helpen om de herfst en winter door te komen. Lees hieronder hoe.

Insecten

Insecten hebben bij `herfstkou' behoefte aan onderdak. Zo overwinteren vlinders in spleten, op zolders of in schuurtjes. Tussen bladeren en zaadstengels overwinteren lieveheersbeestjes en oorwurmen. U helpt de insecten door de bladeren in de tuin te laten liggen. Ook klimplanten zijn voor deze diertjes een goede overwinteringsplek. Dat scheelt weer werk, want u kunt ze dus rustig laten staan!

Egels en spitsmuizen

Egels hebben een rustige verborgen plaats nodig voor hun winterslaap die ze van oktober tot maart houden. U kunt de egel helpen door een nesthoop te maken in de tuin. De onderkant van de hoop moet grote, open ruimtes hebben. Dat kan door wat grote stukken hout of steen op te stapelen, die losjes te vullen met wat blad en daarop kleinere takken te stapelen. Spitsmuizen houden geen winterslaap, maar ze hebben wel moeite met eten vinden als het kouder wordt. Juist in de koude winterperiode is een composthoop handig voor de spitmuis, want dat levert voor hen veel voedsel op.

Amfibieën

Padden en kikkers verblijven graag op een vochtige plek. Bijvoorbeeld onder een takkenhoop of in de strooisellaag in een beschutte plek in de tuin. Voor de overwintering van kikkers in de vijver is 80 tot 100 cm diepte voldoende. Plaats stapels stenen of hout op de bodem, waar de kikkers tussen kunnen kruipen. Het water moet - ook als er een ijslaag op drijft - een open verbinding met de buitenlucht houden. Holle plantenstengels die uit het water boven het ijs omhoogsteken, zorgen voor gasuitwisseling tussen water en lucht.

MEER INFORMATIE Als u meer wilt weten over dieren in de tuin, kijk dan op www.milieucentraal.nl onder de rubriek `tuinieren'.