AutoRai

Mazda deelnemer aan Noors nationaal waterstofproject

(11/9/2007)
Mazda Motor Corporation en HyNor (Hydrogen Road of Norway) zijn een samenwerkingsverband aangegaan op het gebied van waterstof en waterstofautoâs. Het contract daartoe werd deze week ondertekend tijdens een ceremonie op de Noorse Ambassade in Tokyo.

Ãge Grutle, de Noorse ambassadeur in Japan, Ulf Hafseld, voorzitter van HyNor en Seita Kanai, Director en Senior Managing Executive Officer van Mazda, ondertekenden het contract, dat voorziet in een samenwerking en wederzijdse ondersteuning op het gebied van waterstofprojecten. Onderdeel daarvan is de aanschaf door HyNor van 30 exemplaren van de Mazda RX-8 Hydrogen RE deze zomer. Het is voor Mazda de eerste keer dat deze waterstofauto buiten Japan verkocht zal worden.

HyNor is een uniek initiatief van de gezamenlijke Noorse industrie, wat heeft geleid tot de implementatie van een waterstof infrastructuur langs een route van 580 km van Oslo naar Stavanger. Het project omvat alle fasen die noodzakelijk zijn om te komen tot een samenleving op waterstof, aangepast op de lokale situatie. Het omvat tevens allerlei vormen van transport, zoals bussen, taxiâs en particuliere voertuigen, alsmede verschillende transportsystemen voor in de stad, tussen de steden, op regionaal en zelfs op nationaal niveau. In augustus 2006 was Mazda al betrokken bij de opening van het eerste, door HyNor gebouwde, waterstof tankstation. Daarbij demonstreerde Mazda voor het eerst de Mazda RX-8 Hydrogen RE op de openbare weg buiten Japan.

âIk ben bijzonder verheugd met de overeenkomst tussen Mazda Motor Corporation en HyNor. Dit akkoord illustreert dat de inspanningen van HyNor om bij te dragen aan de ontwikkeling van op waterstof gebaseerde techniek door Mazda, dat wereldwijd een belangrijke rol op dit gebied speelt, worden onderkendâ, aldus Ãge Grutle, ambassadeur voor Noorwegen in Japan. âHet partnerschap tussen Mazda en HyNor is bovendien een stimulans voor de inzet van Noorwegen om de samenwerking met Japan te versterken op het gebied van de ontwikkeling van onderzoek en technologieën om klimaatveranderingen terug te dringen. Onderdeel daarvan is de âHydrogen Societyâ, een samenleving op waterstof. Voor de Noorse ambassade heeft het ondersteunen van dit soort projecten topprioriteit, in nauwe samenwerking met âInnovation Norwayâ en de âResearch Council of Norwayâ ".

âHyNor is zeer tevreden over de overeenkomst met Mazda en we zijn van mening dat dit de introductie van een zero-emissie brandstof als waterstof zal bespoedigenâ, zegt Ulf Hafseld, voorzitter van HyNor. âDoor het gebruik van een interne verbrandingsmotor als haalbare technologie om de realisatie van een wereld met waterstof te versnellen, kunnen we een infrastructuur voor waterstof ook sneller realiseren. HyNor richt zich met name op een CO2 neutrale infrastructuur en het gebruik van waterstof in de Mazdaâs garandeert een compleet koolstofvrij brandstofverbruikâ.

âHet is de eerste keer dat we een Hydrogen RE buiten Japan verkopen en dat betekent voor ons een belangrijke stap in de geschiedenis van de ontwikkeling van waterstofautoâs bij Mazdaâ, aldus Seita Kanai, Director en Senior Managing Executive Officer, verantwoordelijk voor R&D bij Mazda. âNoorwegen is waarschijnlijk het land dat het dichtst bij de realisatie van een samenleving op waterstof is. Door samen te werken met HyNor en daarbij gezamenlijk de verdere ontwikkeling van waterstof te ondersteunen hopen we dat Mazda in staat zal zijn een bijdrage te leveren aan de realisatie van een samenleving op waterstofâ.