K.V Archivarissen


Archief Brabant gooit website helemaal om

De website van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) is geheel vernieuwd. De restyling is gedaan om meer tegemoet te komen aan groepen mensen die archiefonderzoek via internet willen doen.

"Dat zijn mensen die niet vertrouwd zijn met de procedures in een archief en die behoefte hebben aan extra hulp bij het zoeken naar antwoorden op hun vragen", aldus coördinator studiezaal Christian van der Ven.
Het fysieke bezoek aan de studiezaal van het archief loopt terug, terwijl de bezoekersaantallen op de website explosief de hoogte in gaan.

Virtuele bezoekers hebben andere wensen dan mensen die lijfelijk het archief in gaan. Van der Ven: "De eerste groep omvat ook mensen die min of meer toevallig langskomen en dan snel iets van hun gading willen vinden. Geen gericht onderzoek naar een specifieke zaak, maar meer algemene nieuwsgierigheid naar bijvoorbeeld een voorouder of de geschiedenis van het eigen woonhuis. Die mensen moeten snel wegwijs worden gemaakt in het archief en een verbeterde website moet daaraan bijdragen."

Internet en Cyberspace worden steeds belangrijker, ook voor het archiefwezen. Van der Ven heeft dat tijdig ingezien en was dan ook een van de eerste archivarissen die daadwerkelijk gebruik hebben gemaakt van omgevingen als Second Life. (Richard Keijzer) De website van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) is geheel vernieuwd. De restyling is gedaan om tegemoet te komen aan groepen mensen die archiefonderzoek via internet willen doen.

AG 8/11