K.V Archivarissen


Brief KVAN afschaffing Prov. Archiefinspectie

Aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Mw. Dr. G. ter Horst

Postbus 20011
2500 EA Den Haag

Onderwerp : Provinciale archiefinspectie

Referentie : --

Nummer :

Arnhem, 8 november 2007

Mevrouw de Minister,

De Koninklijke Vereniging van Archivarissen in Nederland (KVAN) heeft met zorg kennis genomen van het advies van de Commissie Doorlichting Interbestuurlijke Toezichtarrangementen (Commissie Oosting). In reactie daarop het volgende.

Onze vereniging vindt een abrupte afschaffing van de provinciale archiefinspectie een slechte zaak. Wij brengen onder uw aandacht dat het verdwijnen van specifiek archieftoezicht grote risicos met zich meebrengt. De taakverwaarlozingsregeling biedt voor dit toezicht onvoldoende alternatief. Bovendien betekent dit een ingrijpen achteraf en dat kan te laat zijn. Opvolging van het advies van de commissie Oosting houdt verder in dat geheel voorbij wordt gegaan aan het voorstel tot verbetering van het archieftoezicht zoals dat is geformuleerd in de Eindrapportage van de Werkgroep archiefinspectiefunctie, waar ook uw ministerie bij betrokken was.

De KVAN pleit ervoor om de toekomst van het archieftoezicht te beschouwen in het bredere kader van wijzigingen in het archiefbestel en mee te nemen in de voorbereiding van de Algemene Wet Overheidsinformatie. Aan de discussie daarover neemt onze vereniging graag deel.

In afwachting van uw reactie,

Hoogachtend,

Dr. F.J.W. van Kan

Voorzitter

cc. Bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten