Persbericht

Hoofdproductschap Akkerbouw

Stadhoudersplantsoen 12 Den Haag, 9 november 2007 Postbus 29739
2502 LS Den Haag
Tel. 070 - 370 83 21 HPA INVESTEERT IN VLASONDERZOEK Fax 070 - 370 84 44
E-mail Het Hoofdproductschap Akkerbouw (HPA) gaat in 2008 investeren in vlas- communicatie@hpa.agro.nl
www.hpa.nl onderzoek. Het geld is bestemd voor onderzoek naar ziekte- en onkruidbe- strijding in de vlasteelt. Daarbij worden samenwerkingsverbanden aange- gaan met buitenlandse vlasinstituten. Dit heeft het HPA-bestuur vandaag besloten.

Het onderzoek richt zich in 2008 op de verbreding van het middelenpakket. Mo- menteel zijn er dusdanig weinig middelen beschikbaar dat vlastelers ziekten ge- heel niet en onkruid slechts beperkt kunnen bestrijden. Nieuw is dat daarbij - uit kostenefficiëntie - samenwerking is gezocht met Belgische en Franse vlasinstitu- ten. Zo komen onderzoeksgegevens sneller beschikbaar voor de Nederlandse vlassector. Verder wordt - om de lasten zo beperkt mogelijk te houden - evenals in voorgaande jaren cofinanciering gezocht bij bedrijfsleven en provincies.

Promotie
Naast onderzoek gaat er jaarlijks een bedrag naar de promotie van linnen, waar vlas de grondstof voor is. De promotie heeft tot doel de modetrends te beïnvloe- den, het gebruik van het kwaliteitslabel `Masters of linen' te stimuleren en de kwa- liteit van linnenproducten te bevorderen. In totaal is voor het Vlasfonds in 2008 51.000,- begroot. Vanuit dit fonds worden specifieke projecten voor de vlassec- tor gefinancierd.

Nederland telt naar schatting 600 vlastelers. Het vlasareaal besloeg in 2007 3.400 hectare. Daarnaast zijn er in Nederland 3 kweekbedrijven, 3 zaaizaadhandelsbe- drijven en 8 vlasverwerkende bedrijven actief.


---