Waterschap Roer & Overmaas


waterschapsbelasting Waterschap Roer en Overmaas 2008 onder de inflatie

Stijging waterschapsbelasting Waterschap Roer en Overmaas 2008 onder de inflatie

Het dagelijks bestuur van Waterschap Roer en Overmaas legt de concept begroting 2008 voor aan het algemeen bestuur om 10 december daarover een besluit te nemen. Dan neemt het algemeen bestuur een besluit over de tarieven van de waterschapsbelastingen. De stijging van waterschapsbelastingen van het waterschap is in 2008 aanzienlijk lager dan verwacht. Als het aan het dagelijks bestuur ligt zal alleen de verontreinigingsheffing licht stijgen. Daarmee is dit waterschap één van de weinige in Nederland die praktisch op de nullijn blijven.

Het dagelijks bestuur stelt voor om het tarief voor de omslagheffing op de nullijn te zetten en het tarief voor de verontreinigingsheffing licht te laten stijgen met 0,54 % en dat is ver beneden het inflatieniveau.

Een gezin met kinderen in een huurwoning betaalde in 2007 170,53 euro en in 2008 komt dit uit op 171,31. Een gezin met kinderen in een koopwoning WOZ waarde 233.000 euro) betaalde in 2007 217,17 euro en gaat in 2008 217,81 euro betalen. De berekeningen zijn afhankelijk van de WOZ waarde van de woning.

Investeren in droge voeten, schoon water en veiligheid De begroting gaat uit van een investering van negen miljoen euro voor waterstaatkundige werken. Hieronder vallen zaken als beekherstel, vismigratie, het bestrijden van verdroging, duurzaam stedelijk waterbeheer en de aanpak van wateroverlast. Zo zal het waterschap in 2008 rond de vijftig regenwaterbuffers aanleggen. Dit gebeurt vooral in het kader van de landinrichtingen Mergelland-Oost en Centraal Plateau. Ook blijft het waterschap het afkoppelen van regenwater van het riool stimuleren om wateroverlast in te dammen. Naast gemeenten wil het waterschap nu ook particulieren en bedrijven stimuleren door een financiële bijdrage te geven. Om verdroging te bestrijden zal het waterschap in 2008 stuwen plaatsen in gebied ten noorden van Sittard waaronder het stroomgebied van de Geleenbeek.

De overlast in het landelijk gebied wil het waterschap beperken door het aanleggen van groene regenwaterbuffers en het bestrijden van erosie. Het bestrijden van erosie krijgt de komende jaren een impuls. Samen met de LLTB (landbouworganisatie) en de provincie Limburg gaat het waterschap agrariërs stimuleren om het land zodanig te bewerken dat bij hevige regenval grote modderstromen achterwege blijven. Daarom stelt het waterschap de komende vijf jaar maar liefst 2,5 miljoen euro beschikbaar in de concept begroting.

Beekherstel
Beekherstel vindt plaats bij de Putbeek en Middelsgraaf in Echt-Susteren, de Rode Beek in Vlodrop en bij de Vlootbeek Linnerweerd. De herinrichting van de beken is bedoeld om de afvoercapaciteit van water te vergroten en wateroverlast te beperken, water daar waar mogelijk langer in het gebied te houden, de natuurlijke loop van de beek terug te brengen en daarbij de ecologie een handje te helpen. In combinatie met het beekherstel worden vismigratieknelpunten opgelost onder andere in de Geul in Valkenburg aan de Geul. Hier zal het waterschap in het voorjaar en najaar werken aan het herstel van de kademuren. Met de maatregelen wil het waterschap ook voldoen aan de eisen die provincie en Europa voorschrijven.

Meevallende cijfers
De meevallende cijfers en de plannen zijn af te leiden uit de begroting 2008 die het dagelijks bestuur voorlegt aan het algemeen bestuur dat de (meerjaren) begroting op 10 december in een openbare vergadering behandelt. In het huishoudboekje van het waterschap gaat 76 miljoen euro om. Hiervan gaat een kleine 51 miljoen naar de uitvoeringsorganisatie van het waterschap die de rioolwaterzuiveringstaken uitvoert, belasting heft en invordert, en verantwoordelijk is voor het laboratoriumwerk om onder meer de kwaliteit van zwem- en oppervlaktewater te controleren.

Er zijn diverse redenen voor de zeer beperkte stijging van de waterschapslasten. Zo is er sprake van een structurele meeropbrengst als gevolg van onder andere het hoger uitvallen van de WOZ waarde. Dat levert het waterschap een voordeel op van plusminus 5 ton. De tariefsstijging levert rond de 125 duizend euro op. Het waterschap heeft ook minder geïnvesteerd dan gepland. Daardoor vallen de afschrijvingskosten lager uit. De bijdrage aan de uitvoeringsorganisatie van het waterschap wordt lager dan begroot. Tot slot verwacht het waterschap 400.000 euro renteopbrengst door geld op een goede manier weg te zetten.