Partij van de Arbeid

Snel meer mensen aan het werk!

09-11-2007 09:14

Een overgrote meerderheid van de Tweede Kamer heeft deze week ingestemd met het voorstel van PvdA-staatssecretaris Ahmed Aboutaleb om de Wet sociale werkvoorziening (WSW) te moderniseren. Het is hierdoor mogelijk meer mensen dan nu het geval is aan het werk te helpen. Het gaat in de WSW specifiek om mensen met lichamelijke, psychische en/of verstandelijke klachten. Zij willen graag werken maar hebben daarbij extra steun nodig.

Brede steun
Ook het vorige kabinet heeft geprobeerd de WSW te moderniseren. Die voorstellen leidden toen tot grote onrust bij gemeenten, bij belangenorganisaties en niet in de laatste plaats bij WSWers zelf. Aboutaleb heeft zoveel aangepast en verbeterd, dat de wijziging van de WSW nu op brede steun in de samenleving kan rekenen. Alleen de SP stemde tegen de voorstellen van Aboutaleb; die partij laat liever de huidige situatie in stand.

Meer begeleiding
Dankzij de wijzigingen van Aboutaleb kunnen mensen die wachten op een aangepaste arbeidsplek, voortaan begeleiding krijgen om hun vaardigheden op peil te houden of te verbeteren. Hierdoor kunnen ze naderhand beter voorbereid aan de slag in de sociale werkvoorziening of elders. Gemeenten en UWV mogen hiervoor het geld gebruiken dat ze krijgen om mensen aan het werk te helpen.

Loonkostensubsidie
Staatssecretaris Aboutaleb gaat gemeenten ook stimuleren om WSWers onder begeleiding vaker aan de slag te krijgen bij een gewone werkgever (met een loonkostensubsidie). Gemeenten krijgen een financiële bonus voor elke WSWer die ze zo aan een baan helpen bij een gewone werkgever. Hiervoor stelt het kabinet 18 miljoen euro beschikbaar.

Herbezinning van de wet
Aboutaleb heeft namens het kabinet aangekondigd dat een fundamentele herbezinning wordt gestart over de toekomst van de WSW. Door de voortgaande groei van het beroep dat gedaan wordt op de WSW, zullen de wachtlijsten in snel tempo blijven groeien. Daarom is het nodig goed naar de WSW te kijken en te bezien of het dan bijvoorbeeld mogelijk is meer plekken in het bedrijfsleven voor gewone mensen met een sociale, psychische of fysieke handicap te vinden. Ook dit voorstel kon op veel steun rekenen.