Gezichtsopname aan gemeentebalie en pasfoto bij fotograaf allebei mogelijk

Het laten maken van een gezichtsopname voor de Nederlandse reisdocumenten aan de gemeentebalie wordt in 2009 mogelijk. Burgers die een reisdocument aanvragen kunnen ook nog een pasfoto inleveren die dan - net als nu - wordt gescand. Dit schrijft staatssecretaris Bijleveld-Schouten van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vandaag aan de Tweede Kamer na overleg met vertegenwoordigers van de fotobranche. Met de mogelijkheid van een gezichtsopname aan de gemeentebalie wil het kabinet het aanvragen van een reisdocument voor de burger vergemakkelijken. Dit past binnen het kabinetsbeleid om de administratieve lasten voor burgers te verlagen en de publieke dienstverlening merkbaar te verbeteren.

Nog dit jaar start de Europese aanbesteding voor de aanschaf van de apparatuur en programmatuur voor het opnemen van vingerafdrukken en het maken van de gezichtsopname aan de gemeentebalie. Naar verwachting wordt in de loop van 2008 het maken van een gezichtsopname aan de balie beproefd. De vingerafdrukken moeten op grond van een Europese verordening uiterlijk 28 juni 2009 in de reisdocumenten van de lidstaten van de Europese Unie worden opgenomen.

De kosten van het maken van een gezichtsopname aan de balie gaan - als onderdeel van de leges - deel uitmaken van de prijs van de reisdocumenten.

Noot voor redacties (