Gemeente Gouda


Gemeenteraad vaker op werkbezoek (8-11-2007)

De Goudse gemeenteraad gaat in de toekomst vaker op werkbezoek in andere gemeenten, naast de werkbezoeken die zij regelmatig brengt aan Goudse instellingen. Doel is om inspiratie op te doen door te kijken hoe andere gemeenten bepaalde zaken aanpakken. Dit past binnen de nieuwe werkwijze van de gemeenteraad, waarbij meer aandacht wordt besteed aan minder onderwerpen. Vorige week is in dit kader een informatief bezoek gebracht aan de gemeente Tilburg, gericht op armoedebeleid.

Met de nieuwe werkwijze heeft elk onderwerp uit het collegeprogramma een status gekregen: één, twee of drie sterren. Het aantal sterren bepaalt hoe vaak de gemeenteraad over een onderwerp spreekt alvorens een besluit te nemen. In 2007 heeft de gemeenteraad drie sterren toegekend aan de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo), het armoedebeleid, de cultuurnota en de wijkaanpak. De raad hecht maatschappelijk belang aan deze onderwerpen en besteedt hier veel aandacht aan. Werkbezoeken aan andere gemeenten zijn een manier om informatie te verkrijgen over succesvolle activiteiten elders in het land. Dit kan vervolgens meegenomen worden in de ontwikkeling van Gouds beleid.

Werkbezoek Tilburg
Vorige week vrijdag heeft de gemeenteraad een werkbezoek gebracht aan Tilburg om zich te laten informeren over het armoedebeleid van deze gemeente. De Tilburgse aanpak kenmerkt zich door vertrouwen en denken vanuit de klant en heeft landelijk veel aandacht getrokken. Naast raadsleden en de wethouder, namen ook enkele vertegenwoordigers van Goudse organisaties die met mensen met armoedeproblemen te maken hebben, deel aan het bezoek. Hierdoor kon een koppeling worden gelegd tussen de Tilburgse aanpak en de Goudse praktijk, wat een waardevolle combinatie bleek.

Meedenken over armoedebeleid
Meer informatie over het werkbezoek aan Tilburg is te vinden op www.gouda.nl. Voor het armoedebeleid vindt op 28 november om 20.00 uur een bijeenkomst plaats in Zorgcentrum Goverwelle. De raad verdiept zich dan verder in de Goudse situatie en de thema's waarover keuzes gemaakt moeten worden voor het uiteindelijke beleid. Iedereen die wil meedenken over het nieuwe armoedebeleid is hierbij van harte welkom. Aanmelden kan tot acht uur van tevoren bij het secretariaat van de griffie. Contactgegevens en meer informatie over de nieuwe werkwijze van de gemeenteraad staan op www.gouda.nl/gemeenteraad.