Stichting Natuur en Milieu

Minister Cramer opent nieuwe pand Natuur en Milieu

9 november 2007 - Minister Cramer opende op 8 november 2007 het nieuwe pand van Stichting Natuur en Milieu. Het milieu stond nog nooit zo hoog op de agenda als nu. Dit is een trendbreuk. Ik ben blij dat Natuur en Milieu zich naast de overheid, ook richt op bedrijven en burgers. We moeten er met elkaar voor zorgen dat we niet alleen de hoofden, maar ook de harten van de mensen veroveren, zei Cramer in het monumentale trappenhuis van de voormalige rechtbank aan de Hamburgerstraat in Utrecht.

Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu, is ook blij dat klimaat hot is. Wij dartelen als jonge veulens na een lange winter door het gras. Zij hekelde echter ook het gebrek aan doortastend milieubeleid. Balkenende klaagt over de zesjes-cultuur in het onderwijs. Ik maak mij zorgen over de viertjes-cultuur in het milieubeleid. Na het ambitieuze regeerakkoord, zet het kabinet meer stappen achteruit dan vooruit. De regering, niet VROM, staat toe dat achterblijvers de norm bepalen, zei De Rijk. Nú is het moment om door te pakken. Alle seinen staan op groen. Wie dat moment niet benut, laat kostbare jaren verloren gaan.

FNV-voorzitster Agnes Jongerius verbaasde zich net als De Rijk over het veel te vrijblijvende Duurzaamheidsakkoord, dat het kabinet en de werkgevers begin november afsloten. De Duitse collega van Wientjes riep onlangs op tot dertig procent reductie van de CO2-uitstoot. Waarom kan dat daar wel? Waarom achtervolgt niemand Wientjes met die uitspraak? Jongerius riep ook minister-president Balkenende op om zich te mengen in het milieudebat. Cramer kan het niet alleen, zei Jongerius. Zelfs Sarkozy haalt Balkenende groen in.

Projectontwikkelaar Coen van Oostrom vertelde tijdens de opening hoe hij geïnspireerd door Al Gore zorgde dat zijn bedrijf voortaan de groenste gebouwen ter wereld bouwt, terwijl ook zijn omzet verdubbelde. Hij riep op tot strengere regels. Wij slaagden er in één jaar tijd in om gebouwen neer te zetten die negentig procent minder energie verbruiken. De huidige bouwvergunningen zijn genant: de normen zijn veel te laag.

Het brede netwerk van Natuur en Milieu was ruim vertegenwoordigd tijdens de feestelijke opening. Politici, ondernemers, natuurbeschermers en wetenschappers werden door medewerkers met bouwhelmen op naar binnen begeleid in het in nog niet geheel voltooide pand. Ze kregen rondleidingen door het historische gebouw, waarin nog restanten van de middeleeuwse Paulusabdij aanwezig zijn.

Publicatiedatum: 09-11-2007