Waterschap Groot Salland

Ontwerp herinrichting Zandwetering Diepenveen - Rande klaar

Laatste wijziging: 9 november 2007

Persbericht uitgegeven in samenwerking met de Gemeente Deventer

De plannen voor herinrichting van de Zandwetering bij Diepenveen - Rande zijn in een eindfase beland. Er ligt nu een ontwerp waarbij ook bewoners en grondeigenaren van Deventer en Diepenveen zijn betrokken. Volgens het college van burgemeester en wethouders van Deventer en het bestuur van waterschap Groot Salland is het plan rijp voor een gefaseerde uitvoering. Op 13 november wordt het ontwerp getoond tijdens een inloopavond.

Bijna een jaar na de startbijeenkomst in het dorp Diepenveen, is het ontwerp voor de herinrichting van de Zandwetering bij Diepenveen - Rande klaar. Na het realiseren van het plan is de Zandwetering breder en groener door de aanleg van een berm die tegelijkertijd kan dienen als waterberging. Verder ligt er een struinpad door deze berm aan één kant van de Zandwetering. Dat maakt de wetering beter toegankelijk voor een dorpsommetje. Op termijn komen er enkele nieuwe stukken fietspad om de fietsroute langs de Zandwetering van Gooiermars tot aan Rande, de uiterwaarden van de IJssel en zo mogelijk zelfs tot Zwolle te realiseren.

Privacy

De recreatie ligt gevoelig bij bewoners aan de Zandwetering. Sommigen maken zich zorgen over hun privacy. Wethouder Ina Adema: "Door te kiezen voor een struinpad aan de landbouwzijde van de Zandwetering en door het ontwerp is de privacy van aanwonenden zoveel mogelijk gewaarborgd en kunnen wandelliefhebbers toch een ommetje lopen langs de Zandwetering." Hekken maken het onmogelijk dat (brom)fietsers gebruikmaken van het struinpad. Verder ligt het pad beschut in een brede groene oever met afwisselend enkele bomen, grasruigte en riet. Deze oever, die bij veel regen ook deels kan onderlopen, versterkt het karakter van de Zandwetering als groene grens tussen het dorp en het landelijke gebied. Nieuwe groene waterbergingsgebieden versterken de landgoederenstructuur van het landschap. Volgens G. Wijffels, lid van het dagelijks bestuur van het waterschap Groot Salland laten deze maatregelen zien "dat er een geslaagde combinatie is gemaakt van waterberging en natuurontwikkeling. Deze combinatie is niet alleen belangrijk voor onze veiligheid en de natuur, maar vergroot ook de belevingswaarde van de Zandwetering."

Het college en het waterschap nemen begin volgend jaar een besluit over de uitvoering van de eerste fase van het plan. Daarna kan de uitvoering van start.

Inloopavond

Op 13 november kunnen bewoners zich informeren over het ontwerp voor de Zandwetering en de maatregelen. Iedereen kan binnenlopen in het Hof van Salland van 19.30 tot 22 uur. Panelen tonen de Zandwetering zoals die er uit komt te zien over een aantal jaar. Medewerkers zijn aanwezig om vragen te beantwoorden.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl