Gemeente Arnhem

Kwaliteitsteam Rijnboog met De Solà-Morales en Coenen (08-11-07) Het college van BenW heeft besloten tot het instellen van een Kwaliteitsteam voor Rijnboog. De geestelijk vader van het masterplan Rijnboog, de stedenbouwkundige en architect Manuel de Solà-Morales, voormalig Rijksbouwmeester Jo Coenen en Luc Vrolijks, van bureau Urban Progess Studio en vanaf het begin nauw betrokken bij de ontwikkeling van Rijnboog, zijn hiervoor gevraagd en hebben enthousiast hun medewerking toegezegd.
Het kwaliteitsteam zal de ruimtelijke kwaliteit en samenhang tussen de deelgebieden In Rijnboog bewaken. Na een jaar zal het functioneren van dit team geëvalueerd worden.

Het college heeft tot het instellen van een kwaliteitsteam besloten na zorgvuldig onderzoek bij vergelijkbare projecten in ons land. Het duo Jo Coenen Manuel de Solà-Morales is een sterke combinatie van ervaring in grote gebiedsontwikkelingen. Met de toevoeging van Luc Vrolijks is het team, gelet op de drukke agendas van de twee veel gevraagde architecten, ook operationeel in staat haar taak waar te maken. Het kwaliteitsteam wordt ondersteund door de gemeentelijke stedenbouwkundige voor Rijnboog, de stadsbouwmeester openbare ruimte en mogelijk ook een vaste vertegenwoordiger uit de Welstandcommissie.

Waarom een kwaliteitsteam
Na het raadsbesluit over de Herdefinitie van het Masterplan Rijnboog (februari 2006) is de planvorming per deelgebied opgepakt. De deelgebieden worden zelfstandig ontwikkeld, met aparte contractvorming en deelexploitaties. Om de ruimtelijke kwaliteit van, en samenhang tussen de deelgebieden op het niveau van het Masterplan te bewaken, is een vorm van supervisie of kwaliteitsbewaking noodzakelijk. Het Kwaliteitsteam moet het geweten van het Masterplan zijn en zorgen dat de essentie van het Masterplan overeind blijven, ook in een steeds veranderende context. Het Kwaliteitsteam moet dus ook, veranderende omstandigheden of nieuwe inzichten, kunnen interpreteren.

Uitwerking Sluis voor Havenkwartier
De gemeente staat voor de opgave om voor het Havenkwartier het ontwikkelscenario Sluis verder uit te werken. Na het preferendum van 6 juni jl. heeft de gemeenteraad met ruime meerderheid voor deze variant groen licht gegeven. Het Kwaliteitsteam onderschrijft de noodzaak om hiervoor een stedenbouwkundig schetsontwerp te maken. De gemeente heeft samen met markpartijen, Manuel de Solà-Morales bereid gevonden om die uitwerking op te pakken. Het ontwerpteam onder zijn leiding moet antwoorden vinden op vraagstukken als de verkeerafwikkeling, de parkeergarage, de openbare ruimte, en de precieze plek van de verschillende functies.