Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging

09-11-2007

Start Nightingale-programma in Ziekenhuis Gelderse Vallei

In het Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) is het afgelopen jaar via functiedifferentiatie een nieuwe verpleegkundige functie gerealiseerd: de seniorverpleegkundige. Het is de bedoeling dat alle seniors van het ZGV het Nightingale-programma gaan volgen. Volgens het management van het ZGV krijgen de nieuwe seniors met deze leergang ondersteuning en tools zodat zij hun nieuwe rol met verve kunnen invullen.

Nightingale is een leertraject voor vakinhoudelijk leiderschap, waarbij de patiënt centraal staat. Deze vorm van leiderschap is gebaseerd op expertise en kennis van het eigen vak - in dit geval de verpleging. Het gaat dus niet om leiderschap dat gebaseerd is op een hiërarchische relatie. Deelnemers leren verpleegkundig beleid en besluitvorming daarover te beïnvloeden ten gunste van patiëntenzorg.

Ziekenhuis Gelderse Vallei is inmiddels het derde ziekenhuis dat dit programma afneemt. Eerder is het programma afgenomen door Het Groene Hart Ziekenhuis en het Zaans Medisch Centrum. In het ZGV gaan in ieder geval twee groepen starten, de tweede groep seniors start in april 2008.

Op de foto staan de deelnemers van de eerste groep seniors van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Het zijn:

Mirjam Arwert-de Witte, Everlien Blijderveen, Bettine van Delden, Marisha Derksen-Fahrenhorst, Annemieke ten Hoedt, Wieteke Klaver, Peter van Kruistum, Kirsten de Oude, Conny Overmars, Ceciel Ratering, Marlena Snel, Eef Tanis, Angelique van Veldhuysen, Diane Vos en Lianne de Winter.

Voor meer informatie over het programma kunt u contact opnemen met:

Myriam Crijns, adviseur LEVV
T 030 2919039
E m.crijns@levv.nl
Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland