Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging

09-11-2007

Neuman Systems Model ook toepasbaar voor personeelszorg

"Het Neuman Systems Model (NSM) kan een handvat bieden in het streven naar hoogwaardige personeelszorg", zo stelde drs. Jan de Meij tijdens het tweejaarlijkse symposium van het NSM in Fort Lauderdale in de Verenigde Staten.

Over het model
Het NSM is een verpleegkundig model, ontworpen door Betty Neuman. Het model beschrijft de vier centrale concepten van de verpleegkunde: mens, omgeving, gezondheid en verplegen. Inmiddels wordt het NSM ook toegepast als leidraad bij multidisciplinaire zorgverlening. Het NSM is tevens een manier van kijken naar mensen, waarbij de cliënt gezien wordt als mens, in plaats van als een patiënt met een bepaalde ziekte.

De cliënt wordt heel nadrukkelijk betrokken bij het vaststellen van de hulpvraag en het opzetten van interventies. Gekeken wordt naar vijf gebieden: de fysiologische, de psychologische, de sociaal-culturele, de spirituele en de ontwikkelingsbepaalde variabele. Op al deze terreinen wordt de hulpvraag van de cliënt nauwkeurig in kaart gebracht.

Jan de Meij, Accolade Zorggroep
Jan de Meij, hoofd Personeel, organisatie en opleiding van Accolade Zorggroep, een consortium gespecialiseerd in verpleging en verzorging, legde uit dat als NSM vooral een manier is van kijken naar mensen, dit ook toegepast kan worden op medewerkers. Ook zij kunnen op een 'holistischer' wijze tegemoet getreden worden dan vaak wordt gedaan.

Sinds 2006 werkt Accolade Zorggroep op deze manier. De vijf variabelen die het NSM onderscheidt, zijn vertaald naar een vragenlijst die tijdens functioneringsgesprekken als handvat dient. Zo wordt bijvoorbeeld gevraagd naar de ervaren cultuur binnen het team (sociaal-culturele variabele). Of naar het hebben van lichamelijke klachten (fysiologische variabele). Deze structuur biedt werkgevers en werknemers de mogelijkheid zaken als carrièreplanning en arbeidsmotivatie helder te krijgen en ze maakt het makkelijker overeenstemming te bereiken. "NSM blijkt een prima manier om dit soort zaken heel duidelijk te beschrijven en blijkt zo een basis voor personeelsmanagement. Zo kun je bijvoorbeeld de ontwikkelingsbepaalde variabele heel goed gebruiken om leeftijdbewust personeelsbeleid op te zetten ", aldus De Meij.

Betty Neuman
De Meij was natuurlijk niet de enige die enthousiast was over het NSM. Het 11^de internationaal symposium duurde twee dagen en telde zo'n 200 congresgangers. Hoogtepunt was de lezing van Betty Neuman zelf die op de universiteit van Fort Lauderdale een warm pleidooi hield voor evidence based werken en het gebruiken van verpleegkundige modellen. Evidence based werken in de praktijk staat volgens Neuman nog in de kinderschoenen. Een gedegen implementatie is volgens haar dan ook hard nodig. Meer onderzoek, innovaties en invoering in de praktijk door bijvoorbeeld verpleegkundig specialisten, zijn volgens Neuman absolute voorwaarden voor het welslagen van evidence based werken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Ferenc Koolen
adviseur LEVV
f.koolen@levv.nl
Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland