Gemeente Utrecht


PERSBERICHT

9 november 2007

Gemeenteraad stelt begroting 2008 vast:

Geld voor Uitburo, onderhoud fietspaden en particuliere initiatieven

De gemeenteraad heeft donderdagavond 8 november de begroting 2008 vastgesteld. De reservering van het college van twee ton Euro voor het Uitburo vond de raad veel te weinig. De raad stelde daarom een startsubsidie van zeven ton Euro beschikbaar. Voor het wegwerken van achterstalling onderhoud van de fietspaden maakte de raad vijf ton vrij. Voor succesvolle particuliere initiatieven komt ook vijf ton Euro ter beschikking.

Het beschikbaar stellen van de startsubsidie voor het Uitburo was de grootste wijziging van de Programmabegroting 2008 van het college. Het Uitburo moet het culturele leven in Utrecht gaan promoten en zou volgens GroenLinks, PvdA, CDA, ChristenUnie en Leefbaar Utrecht onmisbaar zijn in de campagne voor de kandidatuur van Europese Culturele Hoofdstad. Zij dienden daarom een amendement in, dat ook door de VVD werd gesteund. Tegen stemden de SP, D66, Burger en Gemeenschap en Groep Mossel.

Onderhoud fietspaden

De raad stemde unaniem in met een amendement voor het wegwerken van achterstallig onderhoud van de fietspaden in Utrecht. Het college zette in op extra financiering vanuit het Bestuur Regio Utrecht. De raad vroeg zich af of deze midddelen toereikend zouden zijn. Het stimuleren van fietsen is een belangrijk onderdeel van het gemeentelijk verkeersbeleid. Door het wegwerken van achterstallig onderhoud worden risicovolle fietspaden in de toekomst vermeden.

Particuliere initiatieven

Daarnaast constateerde de raad dat Utrecht behoorlijk wat succesvolle particuliere initiatieven kent, die een belangrijke bijdrage leveren aan de doelstelling van het Utrechtse welzijn-, jeugd en veiligheidsbeleid. Een voorbeeld is opvoedingsondersteuning. Ook constateerde hij dat de subsidiesystematiek voor welzijn- en vrijwilligerswerk momenteel niet aansluit op de beleidsambities. De raad besloot daarom met een ruime meerderheid geld te reserveren voor succesvolle particuliere initiatieven. De VVD en D66 stemden tegen.

Zevenentwintig amendementen en moties

De gemeenteraad diende enkele tientallen amendementen en moties in. Een greep hieruit:


- De raad stemde unaniem in met een voorstel om meer panden in (zeer) slechte staat op te knappen.


- Het genootschap Kunstliefde ontvangt uit waardering voor wat zij voor de cultuur in Utrecht betekent een bijdrage van ¤ 35.000,- om een verbouwing te financieren.


- Het Thuislozenteam, dat opvang en begeleiding biedt aan Utrechtse zwerfjongeren, onvangt nogmaals een bijdrage.


- Gebouwen worden toegankelijk(er) gemaakt voor mensen met een beperking en minder mobiele ouderen. Hiervoor trok de raad ¤¬ 150.000,- extra uit.


- Sportverenigingen krijgen ondersteuning voor versterking en uitbreiding van het sportaanbod in de wijken voor de jeugd. Verder wordt een start gemaakt met gratis sport voor kinderen tot 16 jaar uit gezinnen met een U-pas inkomen.


- Speelplekken worden gecreëerd en aantrekkelijker gemaakt. Onder andere in de vorm van schoolpleinen, noodzakelijk onderhoud van bestaande plekken en snelle vervanging van kapotte toestellen.


- Het cameratoezicht wordt geïntensiveerd als ondersteunig van de surveillance op straat, zodat meer toezicht kan worden gehouden; het gaat hier onder meer om extra capaciteit voor het uitkijken van de camerabeelden.


- De stichting Cordaad, als rechtsopvolger van de stichting 'Meisjesstad' van de zusters Augustinessen krijgt een extra eenmalige subsidie van ¤ 60.000,,-.


- Om de bestrijding van malafide bedrijvigheid effectiever aan te kunnen pakken (Wet Bibob) stelde de raad ¤ 100..000,- extra ter beschikking.


- De wijk Hoograven is door minister Vogelaar niet geselecteerd als een van de Krachtwijken en krijgt daarom van het rijk geen basissubsidie. De raad stelde uit de eigen middelen een bedrag van 1 miljoen Euro beschikbaar voor de uitvoering van het wijkactieplan Hoograven.


- Een fors aantal moties, onder meer over slachtofferhulp, de reductie van CO2 en duurzame energie, het stimuleren van de aanschaf van regentonnen door bewoners, het intensiveren van reïntegratie en de verkoop van corporatiewoningen werden door het college overgenomen en vervolgens door de indieners ingetrokken. Deze 'overgenomen' moties worden als toezeggingen vanuit het college genoteerd.

De Programmabegroting 2008 werd aan het eind van de avond vastgesteld. De VVD, D66 en de SP stemden tegen de begroting.