Gemeente Binnenmaas

Liever geen eenden voeren

Eenden voeren vinden veel mensen een leuke bezigheid. Helaas is het overvoeren van eenden een groot probleem. De gemeente Binnenmaas verzoekt de inwoners daarom de eenden in vijvers, singels en sloten niet meer te voeren.

Eenden voeren

Met uitzondering van een winterperiode met aanhoudende vorst is het voeren van eenden volstrekt overbodig. En belangrijker nog: de eend is er niet bepaald mee gebaat. Integendeel zelfs. Wilde eenden eten meestal gevarieerd en gezond voedsel. Eenden die een vijver of singel hebben uitgezocht als woonomgeving eten veel brood en dat is voor eenden onnatuurlijk en dus ongezond. De eend krijgt door het eenzijdige voedsel te weinig vitaminen, kalk en mineralen. Normaal kan een eend 29 jaar worden, maar de meeste stadseenden worden niet ouder dan twee jaar.

Volksgezondheid
Een ander probleem is het feit dat eenden vaak niet al het aangeboden brood opeten. Dit trekt ongedierte als ratten aan. Ratten kunnen ziektes als bijvoorbeeld de ziekte van Weil overbrengen. Deze ziekte kan zowel bij mensen als dieren (bijvoorbeeld bij honden) voorkomen. De belangrijkste infectiebron is water, dat besmet is geraakt met urine van dieren die geïnfecteerd zijn (ratten). Ook vanuit het oogpunt van volksgezondheid is het voeren van eenden dus af te raden.

Mocht u vragen hebben over dit onderwerp, dan kunt u op werkdagen bellen met de buitendienst van de gemeente Binnenmaas, telefoon 0186 60 61 80.

gemeentehuis
Sportlaan 22
3299 XG Maasdam

postadres
Postbus 5455
3299 ZH Maasdam

telefoon
078 - 676 44 33

fax
078 - 676 19 58

e-mail
gemeente@binnenmaas.nl