Gemeente Dinkelland


Van: Joost Meijer
Datum: 8 november '07
Betreft: Bedrijventerreinen Dinkelland

Gemeente dinkelland en bedrijfsleven gaan samenwerken aan bedrijventerreinen

Het college van B&W van Dinkelland heeft op initiatief van de BCO (Bedrijven Contact Ootmarsum) en in verdere samenwerking met de Industrievereniging Denekamp en de Ondernemers Vereniging Weerselo, het initiatief genomen om te zorgen voor voldoende goede kwalitatieve ruimte voor hun bedrijven op de langere termijn.

Toelichting
Om zorg te dragen voor voldoende kwalitatieve ruimte in de toekomst is het enerzijds noodzakelijk om te onderzoeken hoe de bestaande bedrijventerreinen in de gemeente Dinkelland er nu voorstaan en anderzijds is afstemming noodzakelijk met de eventueel nieuw te ontwikkelen bedrijventerreinen in Dinkelland.

Aspecten die onderzocht worden bij het functioneren van de bestaande terreinen zijn uitbreidingsmogelijkheden ('juiste bedrijf op de juiste plaats'), bereikbaarheid en ontsluiting, leegstand, veroudering en de noodzaak tot functiewijziging en transformatie. Nader overleg tussen gemeente en betrokken ondernemersverenigingen heeft uitgewezen dat de noodzaak tot inventarisatie en (eventueel) herstructurering voornamelijk aanwezig is op de terreinen De Mors I (Ootmarsum), Kloppendijk (Denekamp) en Echelpoel (Weerselo). De inventarisatie zal zich op die (delen van) terreinen concentreren.

De Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland (Oost NV) zal als neutrale partij het proces gaan coördineren en heeft een voorstel gedaan voor de aanpak in een drietal fasen: Fase 1 bestaat uit het opstellen van een startnotitie. In deze fase worden kansen en knelpunten geïnventariseerd via gesprekken met alle betrokkenen (oktober-december 2007). Fase 2 bestaat uit het opstellen van een Masterplan en uitvoeringsplan per terrein n.a.v. de conclusies uit de startnotities. In dit Masterplan wordt een ruimtelijke visie uitgewerkt voor de korte en langere termijn en worden de kansen en knelpunten uit de startnotitie verder uitgewerkt in een concreet maatregelenprogramma (januari-juli 2008). Na het gereed komen van de Masterplannen kan in fase 3 worden gestart met de uitvoering van het maatregelenprogramma. De uitvoering ervan zal meerdere jaren in beslag nemen. Per terrein (c.q. kern) zal een startnotitie en een Masterplan worden opgesteld. De startnotities worden uitgevoerd en gefinancierd door Oost NV.

Gemeente, het georganiseerde bedrijfsleven en Oost NV streven er naar om alle betrokkenen zo goed mogelijk bij dit proces te betrekken. Oost NV zal in de eerste fase, naast gesprekken met de gemeente en bedrijven op de verschillende bedrijventerreinen, ook gesprekken voeren met enkele bewoners. Zodra fase 1 (startnotitie) is afgerond zullen er voorlichtingsbijeenkomsten worden gehouden die voor alle geïnteresseerden toegankelijk zal zijn. Deze bijeenkomsten worden gehouden op 17 december in Weerselo, 19 december in Denekamp en op 20 december in Ootmarsum.
---




Gemeente Dinkelland