Time : 14:08:32
Date : 09 November 2007
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Dierenwelzijnsinspectie treedt op tegen dierenleed op televisie - 'De jeugd van tegenwoordig' mag geen kippen slachten

Sinds enkele weken loopt op VT4 het programma 'De jeugd van tegenwoordig: de boerenstiel'. In de uitzending van vorige donderdag,
1 november, werd de minderjarige deelnemers opgedragen om eigenhandig kippen te slachten. Hiermee overtreden de verantwoordelijken op verschillende manieren de wet op het dierenwelzijn. De inspectiedienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid stelt een onderzoek in. VT4 schrapt intussen bepaalde scènes met mogelijk dierenleed uit de volgende uitzending van het programma.

Wie dieren slacht, moet elk mogelijk lijden vermijden: de dieren mogen geen onnodige pijn of opwinding voelen. Bovendien mag dierenleed niet gebruikt worden om een programma sensationeler te maken. In de uitzending van vorige week van De jeugd van tegenwoordig is duidelijk te zien dat de (minderjarige) deelnemers niet voorbereid waren op de kippenslachting, die niet vlot verliep.

De inspectiedienst Dierenwelzijn heeft naar aanleiding van deze inbreuken beslist om een onderzoek op te starten. Aangezien bij een televisieprogramma een groot aantal partners betrokken is, zal de inspectie eerst en vooral moeten bepalen bij wie de verantwoordelijkheid ligt. Eerder deze week was er al een overleg met VT4. De komende weken worden ook de andere betrokken zoals het productiehuis en de scenaristen verhoord. De uiteindelijke verantwoordelijke riskeert een boete die kan oplopen tot 5.500 EUR.

Het management van VT4 heeft inmiddels zelf beslist om bepaalde scènes waarin mogelijk dierenleed voorkomt uit de volgende aflevering van De jeugd van tegenwoordig te schrappen. Tijdens het overleg met de inspectiedienst werd ook overeengekomen dat de zender in de toekomst eerst advies zal vragen vooraleer in een programma met dieren te werken.

Contactpersoon:
Jona De Leye
02 524 72 25
0473 64 84 56

URL: http://www.health.fgov.be