Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 9 november 2007

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering keurt de beheersovereenkomst 2008-2010 met het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust goed. Ze wordt overgemaakt aan het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering geeft principieel groen licht aan het voorontwerp van decreet ter bevordering van duurzame ontwikkeling. Het decreet moet het Vlaamse beleid ter zake juridisch verankeren en zo de continuïteit van duurzame ontwikkeling verzekeren. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de SERV, de MiNa-raad en de strategische adviesraad Internationaal Vlaanderen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een besluit goed over de organisatie van de rundveefokkerij. Het gaat om de omzetting van Europese reglementering. Het besluit geeft de minister de bevoegdheid om een erkenning voor het bijhouden van een stamboek te verlenen, te weigeren of in te trekken. De minister kan ook subsidies geven aan de erkende verenigingen en organisaties van rundveefokkers.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, vice-minister-president Dirk Van Mechelen en minister Hilde Crevits
Om de kaspositie van de drinkwatermaatschappijen te vrijwaren hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de verhoging van de vastleggingsmachtiging en het gesplitste vastleggingskrediet van het MINA-fonds voor het begrotingsjaar 2007.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed over de vorm van het attest voor het verkrijgen van kosteloze registratie in het kader van een brownfieldproject. Het besluit geeft uitvoering aan artikel 161, 14°, van het wetboek registratie-, hypotheek- en griffierechten. Het gaat om de kosteloze registratie bij de overdracht of aanwijzing van onroerende goederen.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist de vervaltermijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Leidingstraat voor hoofdtransportleidingen Brakel-Haaltert', voorlopig vastgesteld op 26 januari 2007, te verlengen met 60 dagen.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen In het kader van de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur in uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, beslist de Vlaamse Regering tot voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de natuur- en landbouwgebieden 'Vinne-Galgenveld' in de regio Haspengouw-Voeren.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'specifiek regionaal bedrijventerrein transport, distributie en logistieke zone Westrode' in Meise en Londerzeel. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Omwille van het garanderen van de eventueel noodzakelijke verwerkingstermijn na het advies van de Raad van State en omwille van het Kerstreces, waarin er geen vergaderingen van de Vlaamse Regering worden gehouden, beslist de Vlaamse Regering de vervaltermijn voor de definitieve vaststelling van de gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen 'Specifiek regionaal bedrijventerrein met watergebonden karakter Genk-Zuid-West' en 'Specifiek regionaal bedrijventerrein voor transport, distributie en logistiek Genenbos' te verlengen met zestig dagen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering kent 357.000 euro werkingssubsidie toe voor het eerste werkjaar voor de sector van de social profit in het kader van het nieuwe convenant 2007-2009.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke In het kader van de uitvoering van het Europees programma 'Een Leven Lang Leren' kent de Vlaamse Regering 859.000 euro subsidie toe aan de vzw Europese Projecten voor Onderwijs, Opleiding en Vorming (Epos).

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na advies van de Raad van State actualiseert de Vlaamse Regering definitief het besluit over de bekwaamheidsbewijzen en de prestatie- en bezoldigingsregeling voor de personeelsleden van de Centra voor Volwassenenonderwijs. Het gaat om de opname van nieuwe of ontbrekende bekwaamheidsbewijzen, een loonsverhoging voor de technisch-adviseurs-coördinator en voor de directeurs van het volwassenenonderwijs.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na advies van de Raad van State actualiseert de Vlaamse Regering definitief de besluiten over de bekwaamheidsbewijzen, de weddenschalen, het prestatiestelsel en de bezoldigingsregeling in het secundair onderwijs en voor de leermeesters godsdienst en de godsdienstleraars. Ze wijzigt ook definitief het besluit tot vaststelling van de gelijkwaardigheid van bepaalde bekwaamheidsbewijzen van godsdienstige of ideologische aard met de vereiste of voldoende geachte bekwaamheidsbewijzen in de door de Vlaamse Gemeenschap gesubsidieerde vrije onderwijsinstellingen. Het gaat onder meer om de opname van nieuwe of ontbrekende bekwaamheidsbewijzen en de uitvoering van een aantal maatregelen uit CAO VIII (loonsverhoging voor sommige ambten, versoepeling van bekwaamheidsbewijzen).

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit dat de bekwaamheidsbewijzen en de salarisschalen van de personeelsleden van de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB) vastlegt en twee besluiten in verband met de inspectie. De twee besluiten bepalen onder andere wie de ambten van inspecteur, pedagogisch adviseur en inspecteur-adviseur mag uitoefenen en welke bezoldiging er aan de opgenomen ambten verbonden is. Het andere besluit geeft per ambt een opsomming van de 'vereiste', 'voldoende geachte' en 'andere' bekwaamheidsbewijzen en bepaalt de salarisschaal waarop een personeelslid recht heeft op basis van zijn bekwaamheidsbewijs. De wijzigingen omvatten onder meer: het toekennen van een nieuwe salarisschaal aan inspecteurs, pedagogische adviseurs en inspecteur-adviseurs van het secundair onderwijs, een actualisering van de bekwaamheidsbewijzen pedagogisch adviseur basisonderwijs en pedagogisch adviseur CLB en wat tekstuele aanpassingen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na onderhandelingen met de betrokken (sector)comités en met het overkoepelende onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs hecht de Vlaamse Regeirng opnieuw haar principiële goedkeuring aan twee uitvoeringsbesluiten bij het decreet over het Volwassenenonderwijs. Het eerste besluit legt met ingang van 1 september 2008 de ambten vast in de personeelscategorieën van het bestuurs-, onderwijzend en ondersteunend personeel. Het tweede besluit regelt de ambtshalve concordantie van oude ambtsbenamingen naar de nieuwe benamingen zodat de betrokken personeelsleden alle rechten inzake dienstanciënniteit, tijdelijke aanstelling, vaste benoeming, ... behouden. Over deze besluiten wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na advies van de Raad van State actualiseert de Vlaamse Regering definitief de besluiten over de bekwaamheidsbewijzen, de weddenschalen en de bezoldigingsregeling in het gewoon kleuter-, lager, basis- en buitengewoon onderwijs. Het gaat om de opname van nieuwe of ontbrekende bekwaamheidsbewijzen en de uitvoering van een aantal maatregelen uit CAO VIII (loonsverhoging sommige ambten, versoepeling bekwaamheidsbewijzen).

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering bepaalt principieel een lijst van beroepen waarvoor een titel van beroepsbekwaamheid kan worden uitgereikt. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Bert Anciaux
De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit van 27 oktober 1993 tot veralgemening van het stelsel van gesubsidieerde contractuelen. Het besluit bepaalt wie in aanmerking kan komen voor een gesco-tewerkstellingscontract en onder welke voorwaarden dergelijk tewerkstellingsstatuut met een premie kan worden toegestaan. Voor de doelgroep elitesporters/beloftevolle jongeren en sportassistenten worden de voorwaarden geoptimaliseerd om binnen het topsportbeleid ook dergelijke gesco-statuten te kunnen toestaan. Het wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering keurt, na advies van de Raad van State, definitief het ontwerpdecreet goed ter bevordering van de participatie aan cultuur, jeugdwerk en sport. Het wil een decretale verankering geven aan bestaande initiatieven en organisaties die werken rond participatiebevordering, met het oog op een duurzame ondersteuning van hun werking ter bevordering van de participatie van zowel een breed publiek als bepaalde kansengroepen. Daarnaast wil het nieuwe initiatieven ondersteunen die moeten leiden tot meer participatie. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de voorgestelde gunningswijze en het bijbehorende bestek voor de levering van aardgas voor verwarming aan de Vlaamse overheid.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering beslist, na advies van de Raad van State, definitief dat artikel 2 van het decreet van 25 mei 2007 over de wijziging van sommige bepalingen van de decreten over de radio-omroep en de televisie, gecoördineerd op 4 maart 2005, in werking treedt op 1 november 2007. Hetzelfde geldt voor artikel 169 van de decreten over de radio-omroep en de televisie, gecoördineerd op 4 maart 2005. In het wijzigingsdecreet van 25 mei 2007 worden drie regelgevende initiatieven samengebracht. De eerste grote doelstelling van het ontwerp is het verruimen van de bestaande categorie van 'kabelradio-omroepen' tot 'netwerkradio-omroepen'. Een tweede aanpassing heeft betrekking op de criteria voor de erkenning van particuliere lokale radio-omroepen. Een derde wijziging betreft de verplichting van de omroepen om hun oproepsignalen gedurende twee maanden te bewaren.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering wijzigt de samenstelling van het raadgevend comité van Toerisme Vlaanderen. Ontslagnemend lid Luc Demuynck wordt vervangen door Karel De Meulemeester als vertegenwoordiger van de private toeristische actoren.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois en minister Marino Keulen Mits doorvoering van een technisch nazicht hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer. Voor het leveren van een goede dienstverlening is een goed beheer van de informatie binnen de overheid van bijzonder groot belang. De belangrijkste punten in dit decreet zijn: het principe van de eenmalige gegevensopvraging, het principe van de authentieke gegevensbronnen en het beschermen van de persoonlijke levenssfeer. Het voorontwerp van decreet wordt nu voor advies voorgelegd aan de Strategische Adviesraad Bestuurszaken, de SERV en de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

Op voorstel van minister Marino Keulen De Vlaamse Regering keurt principieel een uitvoeringsbesluit goed bij het Gemeentedecreet en het wijzigingsdecreet van de organieke wet over de OCMW's. Het besluit regelt in welke gevallen er voltijdse of deeltijdse gemeentesecretarissen mogen of moeten worden aangesteld. Hetzelfde wordt ook geregeld voor de financieel beheerders bij de gemeenten, voor de secretarissen van de OCMW's en voor de centra voor maatschappelijk welzijn. Het regelt bovendien de gevallen waarin het ambt van fincancieel beheerder en ontvanger van een OCMW eventueel kan worden ingevuld door een gewestelijke ontvanger, naast de vermelde gevallen waarin dit verplicht is. Dit besluit wordt nog geagendeerd voor onderhandelingen met het Comité voor de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten. Daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt In het kader van het Fonds Sociale Economie kent de Vlaamse Regering 250.000 euro subsidie toe aan de vzw Tijdbank in Antwerpen. Tijdbank is een onafhankelijke vzw die de vrijwillige inzet wil promoten en faciliteren van groepen mensen, vanuit organisaties (profit), voor andere organisaties (social profit) met een maatschappelijke, culturele of ecologische meerwaarde, via laagdrempelige en in tijd en ruimte afgebakende projecten. Zo wil ze organisaties stimuleren en faciliteren om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt Na advies van de SERV hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over een kader voor het Vlaamse gelijkekansen- en gelijkebehandelingsbeleid. Het creëert een algemeen kader voor het gelijkekansen- en gelijkebehandelingsbeleid met betrekking tot de Vlaamse bevoegdheden. Het voorontwerp van decreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt De Vlaamse Regering kent bijna 338.000 euro subsidie toe aan de vzw Gent, stad in Werking-Projecten voor het werkingsjaar 2007 voor het project Max Mobiel. Max Mobiel stelt zich tot doel de bereikbaarheid van de Gentse bedrijventerreinen te verbeteren in het kader van het Pendelplan.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering beslist tot verdeling van een aantal provisionele kredieten binnen het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering ondertekende eind april een samenwerkingsakkoord tussen de Franse en de Vlaamse Gemeenschap en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van Brussel Hoofdstad over de hulpverlening aan jongeren. Ze keurde meteen ook principieel het voorontwerp van decreet goed dat met het samenwerkingsakkoord instemt. Dit samenwerkingsakkoord maakt de inschakeling mogelijk van de instellingen en diensten die onder de bevoegdheid vallen van de Franse en Vlaamse Gemeenschap. Wat betreft de Vlaamse Gemeenschap houdt dit concreet in dat de sociale dienst van de Vlaamse Gemeenschap bij de jeugdrechtbank van Brussel kan worden ingezet met inbegrip van de door de Vlaamse Gemeenschap erkende voorzieningen en gesubsidieerde projecten in het kader van de bijzondere jeugdbijstand. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt nu, na advies van de Raad van State, definitief goedgekeurd en ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan een besluit over de normen voor de brandpreventie in de voorzieningen voor kinderopvang. Dit besluit bundelt drie aparte besluiten en zorgt er voor dat de normen voor alle voorzieningen voor groepsopvang gelijk zijn. Voor de voorzieningen die niet onder het toepassingsgebied van de federale basisnormen vallen, worden minimumvoorwaarden opgelegd. Preventieve maatregelen en evacuatie zijn prioritair. De bevoegde minister wordt gemandateerd tot uitvoering van de formaliteiten die voorgeschreven zijn door een Europese richtlijn die een informatieprocedure voorziet. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering beslist tot ondertekening van de beheersovereeenkomsten met respectievelijk het Agentschap Jongerenwelzijn en het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA). Beide overeenkomsten worden ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Steven Vanackere Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de Zorgverzekering. De wijziging houdt in dat ook personen die verblijven in een voorziening gevestigd in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad en erkend door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, de Franse Gemeenschapscommissie of de Franse Gemeenschap, tenlastenemingen kunnen genieten in het kader van de zorgverzekering. Dit zonder dat de voorziening een individuele overeenkomst houdende gelijkstelling met een door de Vlaamse Gemeenschap erkende voorziening moet afsluiten.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering beslist tot ondertekening van de beheersovereeenkomst 2008-2010 met het Vlaams Energieagentschap (VEA). De overeenkomst wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering beslist tot gedeeltelijke verdeling van het provisioneel ordonnanceringskrediet ingeschreven onder basisallocatie 'Provisioneel krediet, aanwendbaar voor overdracht naar andere gesplitste ordonnanceringskredieten in het beleidsdomein Leefmilieu, Natuur en Energie)'.