Gemeente Zijpe


2007-11-07 Prijsuitreiking zwerfafval actie op scholen Anne Runia van Sint Jozefschool

Op 7 november bezocht burgemeester de Winter de basisscholen De Brug in Sint Maartensbrug en de Sint Jozef in t Zand.

In 2007 hebben alle basisscholen in de gemeente Zijpe meegedaan aan het project zwerfafval, mooi niet, waaraan een wedstrijd werd gekoppeld.

Namens de Milieudienst Kop van Noord Holland overhandigde de burgemeester de gewonnen prijzen.

Tessa Wokke van De Brug heeft het beste gedichtje geschreven en Anne Runia van de Sint Jozefschool heeft de mooiste kleurplaat ingeleverd.

Beide kinderen hebben voor hun groep een bezoek aan Cinemagnus bioscoop en Mc Donalds, beiden in Schagen, gewonnen. Op woensdag 14 november worden 55 kinderen met een dubbeldekker bus bij hun school opgehaald en weer terug gebracht. Eerst naar de film Waar is het Paard van Sinterklaas, aansluitend krijgen ze bij Mc Donalds een Happy Meal.

De directie van Mc Donalds in Schagen is het eens met het project Zwerfafval, mooi niet! De medewerkers van Mc Donalds hebben de taak om driemaal per dag het zwerfafval rond hun bedrijf op te ruimen. Zij verbazen zich er elke keer over hoe gemakkelijk mensen hun rommel op straat neergooien terwijl er overal prullenbakken staan die regelmatig worden geleegd.

De gemeente Zijpe heeft het zwerfafvalproject in haar milieubeleidsplan 2006-2010 opgenomen. Zij wil een schone en nette gemeente zijn, zowel voor de eigen bewoners, maar vooral ook voor die tienduizenden toeristen en recreanten die elke zomer binnen de gemeentegrenzen hun vrije tijd doorbrengen. Het blijkt een groot positief effect te hebben om kinderen te attenderen op en confronteren met zwerfafval. Dit is dan ook de reden om met alle basisscholen in de gemeente deel te nemen aan de Week van Nederland Schoon, die jaarlijks in het gehele land in het voorjaar wordt gehouden.

Landelijke Opschoondag

Bijna duizend schoolkinderen hebben in maart met zijn allen 5.124 kilo zwerfafval in de dorpen van de gemeente Zijpe opgehaald. Tijdens deze twee uur durende prikactie zijn de kinderen begeleid door leden van de Dorpsraad, buitendienst medewerkers van de gemeente Zijpe en in Petten met medewerkers van Staatsbosbeheer en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De kinderen wisten niet wat ze zagen, want behalve snoeppapiertjes, blikjes en lege flesjes kwamen ze in het openbaar groen ook autobanden, hekken, fietsonderdelen, een koelkast en delen van meubilair tegen. De scholen hebben allemaal een vergoeding gekregen voor deelname en voor het werk dat de kinderen hebben verzet.

Zwerfafval mooi niet!

Over het thema zwerfafval heeft educatief centrum De Groenling uit Schagen een lespakket samengesteld met als titel Zwerfafval mooi niet! Ook tijdens de schoollessen is er veel aandacht besteed aan de vervuiling van de eigen woonomgeving door zwerfafval. Rondom de opruimactie is veel publiciteit geweest en gebruik gemaakt van posters en spandoeken van de landelijke Opschoondag Nederland Schoon. De kinderen droegen reflecterende hesjes met een speciaal voor zwerfafval ontworpen logo erop, bestaande uit de bekende figuurtjes van de afvalcampagne Afvalluh.

Succesvolle opruimactie

De opruimactie is succesvol geworden door het enthousiasme van de scholen en kinderen. Basisschool de Bijenkorf in Oudesluis heeft het project al jaren geleden uitgedacht en uitgevoerd. Door het succes heeft zij de gemeente Zijpe op een idee gebracht. Goed voorbeeld doet volgen!

Hieronder een overzicht van de foto's van basisschool de Brug

burgemeester P. de Winter en verslaggever van Schagen FM kinderen van basisschool de Brug
Tessa Wokke krijgt van burgemeester een poster met een ... uitdelen van de hesjes ... met daarop de tekst: "zwerfafval, mooi niet!"
winnende groep van het afgelopen schooljaar beide groepen van het huidige schooljaar

burgemeester bekijkt de mooie poster nog even van dichtbij

en dan is het tijd voor een lekkere traktatie ....

de juf deelt de cakejes uit

Hieronder een overzicht van de foto's van de Sint Jozefschool in 't Zand

burgemeester vertelt dat de klas een prijs heeft gewonnen op de poster de winnende kleurplaat van Anne Runia

uitdelen van de hesjes "zwerfafval, mooi niet!" de winnende tekenening van Anne groepsfoto