Socialistische Partij

Leijten loopt mee voor 1 miljard


09-11-2007 * Een grote groep studenten heeft vrijdag een sponsorloop gehouden rond het Binnenhof om minister Plasterk te hulp te schieten. De minister van Onderwijs heeft ruim een miljard euro nodig om het lerarentekort op te lossen. SP-Kamerlid Renske Leijten en Gijsbert Houtbeckers van ROOD liepen mee. Leijten: "Plasterk heeft voorgesteld 1 miljard euro bij weg te halen bij onder andere studenten. Dat is vestzak, broekzak want zowel de leraren als de studenten hebben geld nodig. De 1 miljard moet buiten de begroting gevonden worden."

De sponsorloop was georganiseerd door de politieke jongerenorganisaties en de studentenbonden, die zich voor de gelegenheid hebben verenigd in 1miljard.nl. De loop vond plaats tijdens de ministerraad. In de pauze daarvan zouden de initiatiefnemers van 1miljard.nl de ministers een petitie met meer dan 40.000 handtekeningen aanbieden. Daarmee roepen zij het kabinet op het miljard buiten de onderwijsbegroting te zoeken.

De brede steun voor de actie laat zien dat mensen genoeg hebben van de bezuinigingen binnen het onderwijs. Gijsbert Houtbeckers (ROOD): "Er is al jaren bezuinigd op het onderwijs en nu moet weer het één voor het ander bloeden". Leijten hoort zorgwekkende geruchten over nieuwe besparingsvoorstellen voor het onderwijs. "Er wordt al over gedacht om de studiefinanciering voor de master te schrappen. Ook binnen het beroepsonderwijs en het basisonderwijs zullen waarschijnlijk offers gevraagd worden. Offers die simpelweg niet gedaan kunnen worden."