Gemeente Vlieland

Revitalisering Jachthaven en bedrijventerrein (november 2007)

De werkzaamheden van de uitbreiding van de jachthaven en het bedrijventerrein zijn in volle gang. Grotendeels zijn de sloopwerkzaamheden afgerond waardoor er met de opbouw is begonnen.

Op het bedrijventerrein is de aannemer voornamelijk bezig met het bestraten. Ook de haven is grotendeels ontmanteld en aan de kop van de uitbreiding is ca. 200 meter van de in totaal 900 meter stalen damwand geplaatst. De aannemer start medio deze maand met het ontgraven van de uitbreiding van de jachthaven. In totaal wordt ca. 120.000 m³ ontgraven. Het zand wordt toegepast als duinaanvulling in de duinenrij nabij de Stortemelk. Het zandtransport naar deze duinen was in eerste instantie ingepland om per as uit te voeren wat inhoudt dat er in totaal 12.000 keer met een vrachtwagen van de haven naar de duinen gereden zouden moeten worden. De aannemer heeft een alternatief voor het transport ingediend waardoor geen gebruik wordt gemaakt van vrachtwagens maar het zand middels een leiding verpompt wordt naar de duinen ten Noorden van de Stortemelk. In overleg met verschillende instanties waaronder Provincie, Gemeente, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en Vitens is het alternatief "hydraulisch transport" positief ontvangen en akkoord bevonden. De transportleiding is inmiddels aangelegd en er zijn voorzieningen getroffen bij kruisingen van de leiding met de wegen. Middels de leiding wordt het zand in een gesloten systeem naar de duinen met toevoer van water verpompt. Het water wat in de duinen vrij komt wordt met een speciaal aangelegde drainagesysteem in de duinen en een lozingskist (pomput) opgevangen en direct naar zee verpompt. De zandaanvulling in de duinen worden in duinprofiel afgewerkt in vervolgen door Rijkswaterstaat van helmplanten (duingras) voorzien.

inloopuur

Tweewekelijks is er, in de even weken, op woensdag een inloopuur van 16:30 tot 17:30 uur in de bouwkeet. U kunt hier terecht voor algemene informatie en stellen van vragen. Het volgende inloop uur is op woensdag 14 november.