Gemeente Tilburg

Persbericht Gemeente Tilburg

Gratis zwemmen, schaatsen en boeken lenen

Tussenrapportage armoedebeleid: steeds meer maatregelen tegen armoede krijgen vorm

Deze week krijgen ruim 9300 Tilburgers een setje bonnen thuisgestuurd. Die kunnen ze inwisselen voor een jaarabonnement, waarmee ze gratis kunnen zwemmen, schaatsen en boeken lenen. Wethouder Gon Mevis (werk, participatie & inkomen) heeft op 9 november de eerste bonnen overhandigd. De bonnen, die de eerste uitwerking zijn van de zogenoemde meedoenregeling, zijn samen circa 70 euro per persoon waard, maar kunnen niet ingewisseld worden voor contant geld.

De meedoenregeling is opgezet in nauwe samenwerking met wethouder van cultuur Hugo Backx en wethouder van sport Jan Hamming. Volwaardig meedoen in de samenleving is een belangrijk doel van het college. De bonnen die nu verstrekt worden zijn bestemd voor alle klanten van Sociale Zaken met een uitkering op basis van de Wet Werk en Bijstand én hun gezinsleden. Begin 2008 komt de gemeente met een aanpak waarvoor ook minima zonder een bijstandsuitkering in aanmerking komen.

De cirkel doorbreken
Deze nieuwe regeling past in het armoedebeleid dat eind 2006 is vastgesteld in de raad (op basis van het rapport De cirkel doorbreken). Ook op andere vlakken is voortgang geboekt. Uitkeringen worden sinds begin 2007 veel sneller verstrekt, zodat mensen niet in financiële problemen komen bij het aanvragen. Tilburg is ook ruimhartiger geworden bij het toekennen van bijzondere bijstand. In de eerste helft van 2007 is meer bijzondere bijstand verstrekt dan in de eerste helft van 2006. En klanten hoeven het bedrag achteraf niet terug te betalen. De gemeente verwacht dat in 2007 ongeveer 400.000 euro aan extra bijstand zal worden verstrekt.

Armoede opsporen
Verder zijn de wachttijden bij schuldhulpverlening weggewerkt, zodat iedereen zonder drempel hulp kan krijgen. En de gemeente werkt samen met 25 ketenpartners aan een betere klantbenadering, via stadsbrede workshops over omgaan met klanten. In Stokhasselt loopt een project waar flatbewoners huis-aan-huis bezocht worden. Op die manier probeert de gemeente armoede op te sporen en samen met instellingen in de wijk oplossingen te vinden. Van de dertig gezinnen die tot nu toe bezocht zijn, bleken er vijf meervoudige problemen te hebben. Zij zijn doorgeleid naar het project "De doorbraak". Één ketenregisseur zorgt er voor dat alle hulpverleners die bij zo'n gezin betrokken zijn, goed gaan samenwerken.

Maatregelen
Sinds 1 februari is de gemeente iedere vrijdag bij de Stichting Voedselhulp aanwezig om mensen in armoedesituaties te ondersteunen met financiële regelingen en andere hulp- en dienstverlening. Dat werpt zijn vruchten af. Dit jaar is het aantal gezinnen dat afhankelijk is van voedselpakketten van de stichting afgenomen van 250 naar 180, een daling van 28%. De gemeente is onlangs ook gestart met een pilot nazorg. Die moet voorkomen dat mensen die uit een uitkering stromen opnieuw in een ongewenste armoedesituatie terecht komen. Voorts wordt hard gewerkt aan een oplossing voor de problemen met de ziektekostenverzekering, waarvoor de gemeente een collectieve aanvullende verzekering heeft afgesloten bij CZ. Vóór 1 december zullen klanten daarvan op de hoogte worden gebracht. Tot die tijd zijn alle rekeningen bevroren.

Working poor
Het armoedebeleid van de gemeente richt zich ook op werkenden in armoedesituaties, de zogenoemde working poor. Op initiatief van de gemeenteraad wordt komend voorjaar extra aandacht besteed aan het bereiken van mensen met een inkomen op of rond het minimum. Een belangrijke bijdrage daaraan wordt geleverd door een langdurige publiciteitscampagne. Deze wordt binnenkort gelanceerd, met als doel het niet-gebruik van inkomensondersteunende maatregelen verder terug te dringen. Tilburg hoopt ook mee te kunnen gaan draaien in een pilot van het ministerie van Financiën, waarin een koppeling wordt gemaakt met bestanden van de belastingdienst. Op die manier kunnen alle minima met een inkomen tot 140% van het bijstandsniveau in beeld gebracht worden. Wethouder Gon Mevis: "Het bestrijden van armoede vraagt om een langdurige inzet en veelzijdige aanpak. Het is goed dat nu al veel maatregelen in uitvoering zijn. Het is ook duidelijk dat we een lange adem nodig hebben om armoede uit de stad te krijgen. Maar we gaan ervoor." De tussenrapportage over het armoedebeleid, met daarin een overzicht van de uitvoering van de maatregelen, wordt op 12 november besproken in de commissie maatschappij.