Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen Van Bommel en Peters over operatie Spin Ghar en de inzet van Britse Gurkha's in Uruzgan, Zuid- Afghanistan

07-11-2007 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

In bijlage bieden wij u de antwoorden aan op de schriftelijke vragen van de leden Van Bommel en Peters over operatie Spin Ghar (Witte Berg) en de inzet van Britse Gurkha's in Uruzgan, Zuid-Afghanistan. Deze vragen werden ingezonden op 12 oktober 2007, met kenmerk 2070802370.

De minister van Buitenlandse Zaken,
drs. M.J.M. Verhagen

De minister van Defensie
E. van Middelkoop

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,
Drs. A.G. Koenders

Vragen van de leden Van Bommel (SP) en Peters (GroenLinks) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie over operatie "Eerlijke Soldaat" en de inzet van Britse Gurkha's in Uruzgan, Zuid-Afghanistan. (Ingezonden 12 oktober 2007)

Vraag 1
Worden Nepalese strijders in Britse dienst, de Gurkha's, in Uruzgan ingezet? 1) Is het waar dat ze daarbij ter ondersteuning van Nederlandse troepen worden gebruikt? Indien neen, hoe worden ze dan ingezet? Zo ja, wat zijn de redenen van de inzet van de Gurkha's?

Vraag 2
Hoeveel Gurkha's worden ingezet, waar, vanaf wanneer en hoe lang? Waar worden ze ondergebracht?

Vraag 3
Welke taken krijgen de Gurkha's? Op welke wijze zullen ze samenwerken met Nederlandse militairen? Wat wordt de gezagsverhouding tot de Nederlandse militairen?

Vraag 4
Zullen de Gurkha's dezelfde of andere "rules of engagement" dan Nederlandse ISAF-militairen gebruiken?

Antwoord
De commandant van de regio Zuid van ISAF (RC/S) heeft een reserve-eenheid tot zijn beschikking. Met deze eenheid kan hij eigen operaties uitvoeren of deze ter ondersteuning toewijzen aan de commandanten van de task forces in RC/S. Gedurende het Nederlandse commando over de regio leverde Nederland deze reserve-eenheid. De reserve-eenheid van de huidige Britse commandant is onlangs afgelost door een eenheid die grotendeels bestaat uit Gurkha's.

Indien deze eenheid wordt ingezet ter ondersteuning van ISAF operaties in éé n van de zuidelijke provincies, wordt deze onder bevel gesteld van de gebiedsverantwoordelijke commandant van één van de task forces. De taken die hierbij worden opgedragen worden vooraf afgestemd met de RC/S. Op dit moment wordt een deel van deze eenheid ingezet bij operatie `Spin Ghar' (Witte Berg) in Uruzgan. Bij deze inzet hanteert de eenheid dezelfde ISAF Rules of Engagement als de TFU.

Vraag 5
Welke Navo-offensieven zijn momenteel gaande in de ISAF-III gebieden Kandahar, Helmand, Uruzgan? Met welk doel en met welk tijdspad?

Vraag 6
Als er nieuwe offensieven plaatsvinden in gebieden waar eerder offensieven zijn uitgevoerd zoals in de Panjway-vallei en de Baluchi-vallei wat is dan de reden waarom er opnieuw offensieven plaatsvinden? Welke maatregelen zijn er genomen om ditmaal wel het gewenste resultaat te behalen en te behouden?

Antwoord
Alle ISAF operaties staan in het teken van de door de VN-Veiligheidsraad gemandateerde missie met tot doel de Afghaanse autoriteiten zodanig te versterken dat die op termijn in staat zullen zijn de veiligheid en stabiliteit in het eigen land te garanderen. Deze operatie is nog niet beëindigd. In de Panjway-vallei in Kandahar zijn in de afgelopen periode de operaties Medusa en Baaz Tsuka uitgevoerd. Ook deze laatste operatie was gericht op het vergroten van de veiligheid van Kandahar en is nog niet beëindigd.

De eerste fasen van de operaties zijn succesvol verlopen. De bestendiging van de veiligheid verkregen door ISAF operaties dient door Afghaanse veiligheids troepen te worden uitgevoerd. Daarom is het versterken van de Afghaanse veiligheidsdiensten door training en begeleiding een absolute prioriteit en wordt door de internationale gemeenschap op dit terrein in 2007 meer geï nvesteerd dan voorheen.

Het doel van de lopende operatie `Spin Ghar' in Uruzgan is het verstoren van de Taliban ten noorden van Tarin Kowt zodat de druk op de Chora en Deh Rahshan regio's afneemt en de Taliban vanuit de Baluchi vallei geen grote operaties meer kan uitvoeren. Door deze operatie wordt de veiligheid in de beide regio's vergroot, zodat meer voortgang kan worden geboekt met wederopbouwactiviteiten. Over lopende en toekomstige operaties kan geen nadere informatie gegeven worden.

Vraag 7
Kunt u een korte schets geven van de situatie in het ISAF-IV gebied? Zijn daar offensieven gaande? Hoe loopt de opbouw en stabilisatie? Wat zijn de verwachtingen?

Antwoord
De situatie in het oosten van Afghanistan is te vergelijken met die in het zuiden. Ook hier is sprake van gebrekkig bestuur, onvoldoende veiligheidstroepen en een actieve Taliban. Ook hier is de inzet van ISAF erop gericht om de veiligheidssituatie te verbeteren en een begin te maken met (weder)opbouw.

Vraag 8
Wat is uw oordeel over de kwaliteit van de grensbewaking tussen Afghanistan en Pakistan? Slagen veel Taliban erin deze grens ongehinderd te passeren? Wat doet de NAVO om de Afghaanse grensbewaking te versterken?

Antwoord
De kwaliteit van de grensbewaking tussen Afghanistan en Pakistan is verbeterd, maar nog steeds onvoldoende. Hierdoor heeft de Taliban een grote bewegingsvrijheid in het grensgebied. Verschillende landen ondersteunen de Pakistaanse overheid reeds bij verbetering van de grensbewaking. Ook ISAF onderzoekt de mogelijkheden om zowel aan de Afghaanse als Pakistaanse kant van de grens ondersteuning te bieden, o.a. met technische hulpmiddelen en infrastructuur. Incidenteel worden naast Afghaanse grensbewaking- en veiligheidseenheden ook ISAF eenheden ingezet ter versterking van de grensbewaking.

Meer informatie


* Gurkha's springen bij in Uruzgan, NRC Next Externe link


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl