Gemeente Breda

Gemeente vervangt zieke en oude bomen door jonge aanplant

De Gemeente Breda start komende maandag, verspreid over de hele stad, met het rooien van 200 oude en zieke bomen en 220 boomstronken. Er komen zoveel mogelijk jonge bomen voor in de plaats. Dit werk gebeurt ieder jaar en valt onder het reguliere onderhoudswerk. Gebeurt dit niet, dan gaan de zieke bomen en boomstronken grote overlast geven en soms gevaaarlijke situaties opleveren. Alle benodigde kapvergunningen zijn verleend.

Herplant waar het kan

Waar dit kan plant de gemeente plant zoveel mogelijk jonge bomen terug. Alleen waar onvoldoende ruimte is vindt geen herplant plaats. Dat is bijvoorbeeld het geval bij smalle straten en trottoirs. Ook plant de gemeente soms geen bomen terug om bestaande bomen de kans te geven zich beter te ontwikkelen. In die gevallen wordt het gat dichtgestraat.

Wat gaat er precies gebeuren

De gemeente gaat eerst de 200 oude en zieke bomen vellen. Dit werk is zonder tegenslag uiterlijk in de week voor kerstmis klaar. Begin 2008 gaat de gemeente de boomstronken verwijderen. Vervolgens gaat de gemeente de jonge bomen die hiervoor in de plaats komen zo snel mogelijk na het verwijderen van de boomstronken planten.

Geluidshinder

Zowel bij het kappen van de bomen als het verwijderen van de stronken moeten omwonenden rekening houden met geluidsoverlast. Tot aan de kerstperiode kan er in sommige straten sprake zijn van beperkte doorgang voor het verkeer.

Breda, 9 november 2007