Vlaamse Overheid

Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust goedgekeurd

Beheersovereenkomst 2008-2010 van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust goedgekeurd

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 9 november 2007

Op initiatief van Kris PEETERS, Vlaams minister bevoegd voor de havens, heeft de Vlaamse Regering vandaag de beheersovereenkomst 2008
- 2010 van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust goedgekeurd.
In deze beheersovereenkomst wordt voor de komende drie jaar bepaald wat van het Agentschap wordt verwacht, en welke engagementen (o.a. financiële) de minister hier tegenover zet. Daarnaast worden de doelstellingen geformuleerd rond personeelsmanagement (o.a. diversiteit), maar ook rond kwaliteit en klantgerichtheid. Telkens worden hieromtrent de te behalen resultaten vooropgesteld en indicatoren vastgelegd om de vooruitgang te kunnen opvolgen. Deze overeenkomst wordt nu overgemaakt aan het Vlaams Parlement.

De missie van het Agentschap bestaat erin om, binnen het werkingsgebied, te zorgen voor een veilige en vlotte afwikkeling van het scheepvaartverkeer op de maritieme vaarwegen, het integrale kustzonebeheer en de hydrografische en hydrometeorologische dienstverlening.

Het Agentschap verbindt er zich toe de algemene beleidsopties van de Vlaamse Overheid na te streven. Bijzondere aandacht wordt hierbij besteed aan het kwaliteitsbeleid en aan een aangepast en vernieuwend personeelsbeleid.

Om de kwaliteit van haar dienstverlening te kunnen meten, werd een instrumentarium van indicatoren uitgewerkt, waarover semesterieel zal gerapporteerd worden aan de bevoegde minister.

Deze indicatoren werden uitgewerkt rond de volgende strategische doelstellingen van het Agentschap:

- het optimaliseren van een kostenefficiënte dienstverlening aan de scheepvaart voor een veilig en vlot scheepvaartverkeer van en naar de Vlaamse zeehavens;

- het initiëren en ondersteunen van de hulpverlening op zee met als doel naast de primaire reddingen, ook het publieke domein te vrijwaren en te beschermen;

- het uitvoeren van een zeeweringprogramma om de bevolking beter te beschermen tegen overstromingen, rekening houdend met de multifunctionaliteit van de kustzone. Het Agentschap voert een geïntegreerd kustzonebeheer met inbegrip van de jacht- en vissershavens waarbij duurzaam beheer, overleg met de betrokken sectoren en communicatie centraal staan.

"Met deze beheersovereenkomst die concrete doelstellingen bevat, creëert de Vlaamse Regering een belangrijk kader om de performantie en de klantvriendelijkheid voor de burger de komende jaren verder te optimaliseren. Dit biedt de beste garantie dat het uitgestippelde beleid snel en krachtdadig wordt omgezet in concrete realisaties," besluit minister Peeters.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Luc De Seranno, woordvoerder van minister-president Peeters Tel: 02 552 60 12
GSM: 0477 38 23 37
Email: persdienst.peeters@vlaanderen.be