Vlaamse Overheid

Steeds bredere basis voor ervaringsbewijs

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 9 november 2007

Vlaamse Regering keurt 20 nieuwe beroepen goed

Minister van Werk Frank VANDENBROUCKE heeft 20 beroepen toegevoegd aan de lijst van 34 beroepen waar mensen een ervaringsbewijs voor kunnen halen. Het gaat onder meer om asbestverwijderaars, hoveniers, fitnessbegeleiders en strijk(st)ers. De Vlaamse Regering volgt hiermee het voorstel dat de SERV geformuleerd had. Een tweede reeks van 10 extra beroepen volgt in principe in december. Dat zou het totaal op 64 brengen.

De 20 beroepen die nu toegevoegd worden aan de lijst van 34 zijn asbestverwijderaar, bestuurder hydraulische graafmachine, dubbelstuk tapijtwever, dubbelstuk fluweelwever, fitnessbegeleider (individueel of in groep), hoeknaadlasser, hovenier (aanleg of onderhoud van parken en tuinen), opleider-begeleider, patronenmaakster, personal trainer, pijplasser, plaatlasser, podiumtechnicus (geluid, licht of beeld), sociaal tolk, strijk(st)er en technicus bedrijfs- en vrachtwagens. Voor de wevers was in 2006 al eens een profiel uitgetekend, maar dat is ondertussen aangepast aan de veranderde noden van het beroep.

Minister van Werk Frank Vandenbroucke: "We zijn begin 2005 met dit idee vertrokken. Dat was toen geen evidente stap. Veel mensen, zowel werkgevers als werknemers, hadden enige schroom om met dit systeem aan de slag te gaan. Ik merk echter dat er langzaam maar zeker een mentaliteitswijziging aan het komen is . Voorlopig zijn we nog vooral bezig met het vormen van profielen, maar tegelijk merk je dat de beroepen waar we mee begonnen zijn effectief beginnen renderen."

Bedoeling van het ervaringsbewijs is competenties zichtbaar te maken. Sollicitanten kunnen zo bewijzen welke kennis en vaardigheden ze na hun schoolloopbaan opgebouwd hebben. Dat maakt hen sterker op de arbeidsmarkt. Daarnaast helpt een ervaringsbewijs ook de werkgevers: zij moeten geen extra tests meer afnemen om kandidaten te screenen. Het voorstel om een ervaringsbewijs voor een beroep in het leven te roepen, komt steeds uit de sector zelf, waardoor zowel werknemer als werkgever duidelijkheid hebben over de waarde van het ervaringsbewijs.

Het feit dat de beroepen op de lijst komen, wil niet zeggen dat er overmorgen ervaringsbewijzen uitgereikt worden. Eerst moet nog een hele procedure doorlopen worden: de standaard om te testen moet worden vastgelegd en er moet een testcentrum worden aangesteld. Dat duurt al snel een jaar.
Van de 34 beroepen die al op de lijst stonden, zijn er momenteel 10 waarvoor al effectief ervaringsbewijzen uitgereikt kunnen worden. Het gaat om autobuschauffeur, autocarchauffeur, buitenschoolse kinderopvang, call center operator, industrieel schilder, kapper, kapper-salonbeheerder, torenkraanbestuurder, verhuizer-drager of verhuizer-inpakker. Voor die beroepen zijn ondertussen 298 mensen gescreend en 205 ervaringsbewijzen uitgeschreven (stand van zaken
1/11/2006 tot 31/9/2007). Frank Vandenbroucke: "Ik wil dat we voor elk van deze beroepen een stevige en brede basis hebben. Dat is nodig om kwaliteit te bieden zowel voor de kandidaten als de werkgevers."

Recent zijn 7 nieuwe testcentra erkend. Daardoor zal er nu ook een ervaringsbewijs uitgereikt kunnen worden voor platwever, bestuurder mobiele kraan, koelmonteur, stellingbouwer of stikster. Voor de kappers en verhuizers is er vanaf 1 juli een tweede testcentrum bijgekomen. De verwachting is dat de procedure voor de 20 vandaag goedgekeurde beroepen volledig operationeel zal zijn tegen begin 2009.

In bijlage vindt u het overzicht van alle beroepen die ondertussen een erkenning gekregen hebben met hun timing. De aangegeven data zijn inschattingen en geen verbintenissen.

Meer informatie vindt u op www.ervaringsbewijs.be.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Hendrik Van Poele, persmedewerker minister Vandenbroucke Tel: 02 552 68 49
GSM: 0497 48 19 51
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be

Bijlagen:


* 071109 Bijlage bij persbericht Ervaringsbewijs(EXCEL SPREADSHEET, 33 KB)