Politie Groningen

Twee mannen aangehouden voor straatroven

Politie zoekt slachtoffers (poging) berovingen

Groningen, 09-11-2007 o De politie heeft twee mannen aangehouden die worden verdacht van een vijftal straatroven en pogingen daartoe. Alle berovingen zijn gepleegd op dinsdag 30 oktober 2007. Op de Friesestraatweg of in de directe omgeving probeerden de man tassen van fietsers te ontvreemden. Van de vijf berovingen en pogingen daartoe is maar in twee gevallen aangifte gedaan. De politie zou graag in contact komen met de andere drie slachtoffers.

Door de mand bij verkeerscontrole

Eén van de verdachten, een 19-jarige man uit Assen, viel door de mand bij een verkeerscontrole. De man bleek bij controle in het bezit van goederen, die afkomstig waren van een beroving. De man werd aangehouden en ingesloten. Uit het onderzoek bleek hij de berovingen samen met een 24-jarige plaatsgenoot te hebben gepleegd. Beiden bekenden verantwoordelijk te zijn voor vijf berovingen of pogingen daartoe. Beide verdachten zijn inmiddels door de rechtercommissaris in bewaring gesteld.

Berovingen

Een 21-jarige fietsster uit Groningen werd beroofd op de Friesestraatweg. De vrouw werd ingehaald door de twee mannen op een bromfiets. Daarbij werd haar tas weggenomen. Ook een 16-jarig meisje werd op dezelfde manier beroofd van haar tas. Beiden hebben aangifte gedaan.

Geen aangifte

Beide verdachten hebben daarnaast nog drie pogingen van beroving bekend, waarvan geen aangifte is gedaan. Het gaat om de volgende situaties:

* De mannen passeren een meisje op de fiets met een bruin leren tas over de schouder. Op het moment dat de mannen de tas willen pakken, valt het meisje en schreeuwt ze om hulp.

* De mannen passeren een meisje die op de bagagedrager een bruin geblokte tas onder de snelbinders heeft. De tas blijft haken onder de snelbinders en de mannen kiezen het hazepad.

* De mannen passeren een meisje met een bruin leren tas over haar schouder. Ze proberen de tas te grijpen, maar rijden te ver bij de fiets vandaan. De beroving mislukt.

Alle pogingen zouden op 30 oktober op de Friesestraatweg of in de directe omgeving hebben plaatsgevonden. De twee mannen verplaatsten zich per bromfiets. De politie roept ook de slachtoffers van de pogingen op, om zich alsnog te melden. Dat kan aan het politiebureau of door een telefoontje naar Regiopolitie Groningen via 0900-8844.