Werkgeversvereniging AWVN

Grensarbeiders en WIA-aanspraak

Datum: 08 november 2007

Werknemers die in Nederland wonen maar in Duitsland werken en voor langere duur ziek worden, kunnen in een aantal gevallen voor een bepaalde duur maar beperkte aanspraak maken op een invaliditeitsuitkering. Oorzaak hiervan is dat Duitsland en Nederland verschillende ingangsdata en berekeningswijze van de invaliditeitsuitkering hanteren. De Commissie grensarbeiders is door minister Donner gevraagd hierover te adviseren over een oplossingsrichting.

Op basis van de Europese coördinatieverordening nr. 1408/71 is vastgelegd dat iemand die in Nederland woont en in Duitsland werkt, verzekerd is ingevolge de Duitse invaliditeitswetgeving en niet ingevolge de Wet WIA. Deze Verordening kent ook regels voor de toekenning en de berekening van uitkeringen. De regels voor het berekenen van de arbeidsongeschiktheidsuitkering van een werknemer die in meer dan één land verzekerd is geweest, luiden dat elk land waar de betrokkene verzekerd is geweest een arbeidsongeschiktheidsuitkering toekent waarvan de hoogte evenredig is aan de verzekeringsduur in het desbetreffende land ten opzichte van de totale verzekeringsduur in alle EU-landen. Dit is een zogenoemde pro-rata uitkering. De pro-rata uitkering wordt toegekend met toepassing van het nationale recht van de betrokken lidstaten. Een grensarbeider met een Nederlands arbeidsverleden die in Nederland woont en in Duitsland werkt en die ziek wordt, heeft derhalve recht op Duits ziekengeld gedurende 78 weken. Na 78 weken ziekengeld heeft deze persoon recht op een Duitse pro-rata invaliditeitsuitkering, waarvan de hoogte afhankelijk is van de duur van de Duitse verzekering. De Nederlandse pro-rata WIA-uitkering wordt echter pas toegekend na 104 weken.

Hierdoor is het mogelijk dat een in Duitsland werkende grensarbeider in de periode tussen de 78e en 104e week van zijn arbeidsongeschiktheid maar een beperkte Duitse pro rata Duitse uitkering ontvangt. Bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid kan wel aanspraak worden gemaakt op de Toeslagenwet of bij volledige werkloosheid kan de wachttermijn van 104 weken worden teruggebracht. Dit leidt echter niet tot eenzelfde aanspraak vergelijkbaar met een werknemer die niet grensarbeider is.

Inmiddels zijn over deze lacune Kamervragen gesteld. Minister Donner heeft hiervoor verwezen naar de Commissie grensarbeiders. Deze Commissie zal - naast andere problematiek - de minster adviseren over oplossingsrichtingen voor knelpunten bij verschillende regelgeving bij ziekte en arbeidsongeschiktheid.