Peiling: kerkelijke achterban wenst evenveel verbondenheid met Palesti

09/11/2007 15:29



ICCO



Aan de vooravond van de synode van de Protestantse Kerk Nederland (PKN) heeft TNS NIPO in opdracht van United Civilians for Peace (UCP) onderzoek gedaan naar de opvattingen van rooms-katholieken en protestanten over het Israëlisch-Palestijnse conflict. Volgens een meerderheid van de respondenten moet hun kerk evenzeer met Palestijnse christenen als met Israël verbonden zijn en dient een oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict gebaseerd te zijn op de mensenrechten en het internationale recht.

Verbondenheid met Israël en Palestijnse christenen
De respondenten werd gevraagd in welke mate hun kerk met Israël en Palestijnse christenen verbonden zou moeten zijn. Slechts 8% van de rooms-katholieken en 23% van de protestanten vindt dat hun kerk met Israël "onopgeefbaar verbonden" zou moeten zijn. Een meerderheid van de rooms-katholieken (69%) en van de protestanten (60%) is van mening dat hun kerk met Israël niet "onopgeefbaar verbonden" zou moeten zijn.

Volgens tweederde van de rooms-katholieken (65%) en drie kwart van de protestanten (77%) moet hun kerk evenzeer met de Palestijnse christenen verbonden zijn als met Israël. Onder protestanten die zichzelf tot de Protestantse Kerk Nederland (PKN) rekenen, is zelfs 82% deze mening toegedaan. Slechts 6% van rooms-katholieken en protestanten vindt dat hun kerk niet evenzeer met de Palestijnse christenen verbonden zou moeten zijn als met Israël.

Overigens weet een meerderheid van de ondervraagden geen antwoord te geven op de vraag 'hoeveel Palestijnse christenen wonen er volgens u in de bezette Palestijnse gebieden?' (keuze uit verschillende getallen, met "ongeveer 42.000" als goede antwoord). Hetzelfde beeld is te zien wanneer er gevraagd wordt naar het aantal Palestijnse christenen in Israël ("ongeveer 120.000").

Oorzaken voortduren conflict
Volgens een meerderheid van de ondervraagden (52%) zijn de religieuze tegenstellingen tussen Israël en de Palestijnen de voornaamste oorzaak van het voortduren van het conflict. Protestanten (61%) zijn deze mening vaker toegedaan dan de rooms-katholieken (44%).

De Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden (34%) en Palestijnse aanslagen tegen Israël (33%) worden door protestanten gezien als even belangrijke oorzaken voor het voortduren van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Rooms-katholieken daarentegen zien de Israëlische bezetting (37%) als een voornamere oorzaak dan Palestijnse aanslagen tegen Israël (29%).

Mensenrechten en internationaal recht
73% van de rooms-katholieken en 85% van de protestanten verklaart dat mensenrechten in hun geloofsopvatting een centrale plaats innemen. Tweederde van de rooms-katholieken (68%) en drie kwart van de protestanten (77%) is van mening dat hun kerk zich duidelijk tegen zowel Israëlische als Palestijnse schendingen van de mensenrechten moet uitspreken.

Een zeer ruime meerderheid van de rooms-katholieken (84%) en protestanten (90%) is van mening dat de politieke oplossing van het conflict tussen Israël en de Palestijnen gebaseerd moet zijn op de mensenrechten en het internationale recht. Onder leden van de PKN is zelfs 94% deze mening toegedaan. Ongeveer de helft van de rooms-katholieken en protestanten (beide 49%) is van mening dat hun kerk zich actief moet inzetten voor een beëindiging van de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden.






Noot voor de redactie:

Noot voor redactie,