European Union



Brussel, 9 november 2007

Concentraties: Commissie geeft Dell toestemming voor geplande overname ASAP

De Europese Commissie heeft het Amerikaanse Dell Inc toestemming gegeven voor de geplande overname van ASAP Software Express Inc (VS), ASAP Software SAS (Frankrijk), 26ème Avenue SAS (Frankrijk) en SCI Siman (Frankrijk) (samen "ASAP"), die binnen de Europese Economische Ruimte (EER) actief zijn in de resale van softwarepakketten. De vier ondernemingen staan momenteel onder de indirecte zeggenschap van het Nederlandse Corporate Express NV. Na toetsing aan de EU-concentratieverordening kwam de Commissie tot de conclusie dat de transactie de daadwerkelijke mededinging binnen de EER (of een wezenlijk deel daarvan) niet significant zal belemmeren.

Dell is een internationale producent en verkoper van computerhardware, zoals notebooks en dekstop-pc's, werkstations en servers, network- en storageproducten, imaging solutions en displays, software, en de desbetreffende dienstverlening. De kernactiviteiten van ASAP zijn de verkoop en distributie van software van derden (in hoofdzaak Microsoft) of zelf ontwikkelde software.

Uit het onderzoek door de Commissie van de geplande transactie bleek dat de activiteiten van Dell (retailverkoop van computerhardware) en van ASAP (reparatie/resale van softwarepakketten) in andere segmenten liggen, zodat er maar in vier lidstaten (het Verenigd Koninkrijk, Zweden, België en Nederland) horizontale overlappingen zijn, die bovendien minimaal zouden zijn. Wat betreft mogelijke verticale relaties tussen de resale van software en de productie van hardware in Ierland, kwam de Commissie tot de bevinding dat Dell noch de mogelijkheden heeft noch de prikkels krijgt om concurrenten af te sluiten. Meer informatie over deze zaak is te vinden onder:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m97.html#m_4881