VVD


9-11-2007

Balkenende IV zorgt voor stijging zorgpremie

Deze week werd in een artikel in De Pers onterecht de indruk gewekt dat de recente verhoging van de zorgpremie toe te schrijven zou zijn aan (het beleid van) Hans Hoogervorst.

VVD-woordvoerster Edith Schippers is het hier pertinent mee oneens. Schippers: "Het is DIT kabinet dat met een aantal maatregelen voor de premieverhoging gezorgd heeft. Een last die ook nog eens gedragen moet worden door gezonde, werkende mensen met een modaal inkomen. Die premiestijging wordt, naast een autonome stijging van circa drie procent, door vergrijzingkosten en kosten van technologische vernieuwing, veroorzaakt door onder andere de vervanging van de no-claim door het eigen risico, de stijging van de inkomensafhankelijke premie, maar ook door de pakketuitbreidingen, bijvoorbeeld pil, kraamzorg en tandheelkunde."

Verder brengt Schippers nog onder de aandacht dat in het verleden ook de ziekenfondspremie gemiddeld tien procent per jaar steeg, een stijging die nota bene door oud-minister Hoogervorst is teruggebracht naar twee à drie procent.

De groep die de klos is van de maatregelen van dit kabinet zijn de mensen die weinig gebruik maken van de zorg. Schippers: "Een gezonde, modaal verdienende Nederlander betaalt wel eigen risico, krijgt geen compensatie, moet wèl extra inkomensafhankelijke premie en belasting betalen en krijgt geen zorgtoeslag. Dat betekent voor deze Nederlander dat hij er dit jaar een paar honderd euro op achteruit gaat. Met dank aan dit kabinet."

9 november 2007

Edith Schippers: www.edithschippers.nl