Gemeente Den Haag

Tijdens de vergadering van donderdag 8 november stemde de Raad in met de vrijstelling van de herzieningstermijn van 63 bestemmingsplannen voor een periode van maximaal 10 jaar.

De SP- fractie verzocht echter in een motie of het College ruimtelijke ontwikkelingen slechts mogelijk wilde maken door middel van door de Raad vastgestelde, gewijzigde of nieuw te maken bestemmingsplannen. GroenLinks en PvdA gaven beide aan in de toekomst graag eerst een bestemmingsplan te willen zien alvorens bouwvergunningen worden verstrekt. De motie van SP werd niet door een meerderheid gesteund.

Qualitate qua- functies
Ook sprak de Raad over de zogenaamde qualitate qua- functies van de collegeleden. Dit zijn nevenfuncties die collegeleden hebben uit hoofde van hun functie. Zij krijgen hiervoor een dienstauto om het reizen naar deze zogenaamde q.q.- posities te vergemakkelijken. De SP- fractie had vragen over de q.q.- functie van Wethouder Klijnsma als lid van de Wiardi Beckman Stichting. De Raadsvoorzitter verzekerde echter dat het College goed gebruik maakt van de kennis die hieruit voortvloeit.

De Haagse Stadspartij had haar vraagtekens over de functie van Wethouder Norder als voorzitter van Stichting Hoogbouw. Zij stelde daarentegen voor om de nevenfuncties van Wethouders Van Alphen en Huffnagel als lid van het comité van aanbeveling Roze Zaterdag 2009 te ondersteunen. Deze motie werd door de meerderheid van de Raad gedeeld. De Raadsvoorzitter benadrukte dat het vaststellen van de q.q.- functies in geen geval de integriteit van de Collegeleden in twijfel trekt, maar slechts ertoe dient om openbaarheid en transparantie te bevorderen. De betreffende nevenfuncties zijn naar zijn mening ook in belang van de gemeente.

IMAR- gelden
Over de IMAR- gelden stelde de SP- fractie vragen aan het college. Zij wil in een onderzoek duidelijkheid over de besteding van subsidies aan Stichting MOED. De CDA- fractie wil graag resultaten zien van wat er tot heden is bereikt met het gevoerd beleid op dit gebied. Het College geeft over twee weken in een voortgangsrapportage hier meer duidelijkheid over.

Lening ECTC
De LPF- fractie gaf in een 2-minutendebat aan dat er onterecht een lening zou zijn verstrekt aan het Europe China Trade Centre (ECTC). Het zou om een private instelling gaan. In een motie vraagt zij om in de toekomst de Raad in te lichten alvorens dergelijke leningen te verstrekken. Wethouder Klijnsma zegt in dergelijke gevallen voorzichtig te werk te gaan. De motie werd verworpen.

Een samenvatting van deze vergadering is maandag 12 november te zien op politiek.residentie.net en op Den Haag TV (13.00 uur). De eerstkomende vergadering is voorzien op 29 november 2007. Deze is eveneens geheel live te volgen op politiek.residentie.net en op Den Haag TV.