Gemeente Bernheze


Uitgifte woningen De Hoef 2

Het college heeft op 30 oktober 2007 besloten de bestaande uitgifteregels niet meer te hanteren. Dit heeft direct consequenties voor de uitgifte van de woningen in De Hoef 2, fase 2.

De gemeente mag enerzijds op grond van rijks- en provinciaal r.o.-beleid alleen voor de lokale taakstelling bouwen (alleen opvang eigen groei), maar vervolgens niet mag regelen dat de kavels/woningen ook echt (bij voorrang) bij die eigen doelgroep terechtkomt. Het college van burgemeester enwethouders van Bernheze heeft besloten de bestaande uitgifteregels niet meer te hanteren en voor volgende uitgiftes een nieuwe regeling te bekijken. Daarbij wordt nog onderzocht of en in hoeverre op onderdelen er nog wel mogelijkheden zijn.
Voor het lopende uitgiftetraject voor de koopwoningen in De Hoef 2 zal er in een publicatie bekend worden gemaakt dat ook andere gegadigden zich alsnog in kunnen schrijven voor deze woningen. Vervolgens vindt toewijzing plaats door loting.
Degenen die al ingeschreven hebben, is bericht dat hun inschrijving daarin wordt meegenomen, tenzij zij zelf te kennen geven de inschrijving in te willen trekken.

Nieuwe inschrijving
De nieuwe inschrijving start zo spoedig mogelijk. De inschrijvers is bericht dat ernaar wordt gestreefd hen nog deze maand te berichten over het vervolg.
Naar het oordeel van de gemeente is geen sprake van `benadeelden'; in de nieuwe regeling worden eigen inwoners niet meer bevoordeeld ten opzichte van andere gegadigden.

Nadere voorwaarden
De mogelijkheden om nadere voorwaarden te stellen in het nieuwe uitgiftesysteem worden onderzocht. Volgens de Huisvestingswet kan de gemeente bij verordening nog wel regels stellen voor de goedkope woningen. De grenzen daarvoor zijn op dit moment voor koopwoningen een kale koopprijs onder EUR 158.850,-- en voor huurwoningen een kale huurprijs onder EUR 615.01 (prijspeil 2007). Er wordt nu onderzocht of deze optie ingevuld kan worden. Overigens kan het provinciaal bestuur volgens genoemde wet hier vrijstelling verlenen voor een ruimer beleid, maar in Noord-Brabant is van deze mogelijkheid nog nooit gebruik gemaakt.

Consequenties voor de kopers/eigenaren van toegewezen kavels/koopwoningen
Voor de kopers/eigenaren van eerder toegewezen kavels en woningen in Bernheze zijn er geen consequenties. De betrokkenen zijn juridisch eigenaar en die positie is onaantastbaar. Het is in onze optiek dan ook niet gerechtvaardigd dat eerdere kopers van kavels en woningen de dupe zouden worden van gewijzigd beleid.

Beleidskeuze
Het was een bewuste keuze van het gemeentebestuur om voor dit beleid te kiezen.
Vanuit bovengenoemde essentie (gemeente mag alleen bouwen voor opvang eigen groei maar niet regelen dat woningen daar ook terechtkomen) is steeds verondersteld dat er een kentering of nuancering in deze jurisprudentie zou komen, vooral ook omdat de uitgifteregels wel prima passen binnen het volkshuisvestingsbeleid. Recente uitspraken hebben die veronderstelling echter gelogenstraft. Ook in Bernheze werd dit door burgers op de agenda geplaatst.

Het college heeft op 30 oktober 2007 besloten de bestaande uitgifteregels niet meer te hanteren. Het college heeft op 30 oktober 2007 besloten de bestaande uitgifteregels niet meer te hanteren.