D66

Sponsorloop voor lerarensalarissen

9 november 2007

D66 steunt het initiatief van de sponsorloop van studenten en jongerenorganisaties die vrijdag plaatsvindt op het plein in Den Haag. De organisatoren willen met de ludieke sponsorloop uitdragen dat de verhoging van lerarensalarissen niet ten koste mag gaan van het hoger onderwijs.

De actie is een initiatief van de scholieren- en studentenvakbonden (LAKS, LSVB,FNV-jong en CNV-jong) en jongeren-afdelingen van politieke partijen, waaronder ook de Jonge Democraten. Via de website 1miljard.nl bekritiseren zij al langer het dreigende besluit de verhoging van de lerarensalarissen ten koste te laten gaan van het hoger onderwijs. De naam `1 miljard' is een verwijzing naar het miljard dat minister Plasterk nodig heeft om de lerarensalarissen te verhogen.

De organisatoren zijn het erover eens dat dit miljard er moet komen. Zij protesteren echter met deze actie tegen het plan van de minister om dat miljard door de studenten te laten betalen. Zij willen voorkomen dat Plasterk door het afschaffen van de studiefinanciering of het verhogen van de collegegelden het gat in zijn begroting probeert te vullen.

D66 juicht het initiatief van de sponsorloop toe. D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold: "Op deze manier kunnen we alvast een beginnetje maken met het verzamelen van de 1 miljard voor leraren en Plasterk het goede voorbeeld geven."
---