Gemeente Bussum

Fusie van vier gemeenten voldoet niet aan rijkscriteria

De gemeente Bussum is van mening dat een fusie met Muiden, Weesp en Naarden niet voldoet aan de rijkscriteria voor gemeentelijke herindeling.

Dat staat in de zienswijze van de gemeente op het provinciale voorstel voor de herindeling van de Gooi en Vechtstreek. Dit herindelingontwerp zou de uitkomst moeten zijn van een toetsing aan zeven criteria van het Rijk. De gemeenteraad van Bussum toont aan dat de G4 aan geen één criterium volledig voldoet. De zienswijze is tijdens de gemeenteraadvergadering van 8 november jl. unaniem vastgesteld.

7 criteria

Kort samengevat stelt de gemeenteraad het volgende over de zeven criteria: de G4 heeft onvoldoende draagvlak, zal de bestuurskracht op middellange termijn sterk doen afnemen, is niet duurzamer dan andere (meer voor de hand liggende) varianten, heeft geen logische interne samenhang, veroorzaakt onevenwichtigheid in bestuurlijke verhoudingen in de regio, zal geen merkbare afname laten zien van de bestuurlijke drukte, is voor Bussum niet nodig voor planologische ruimtebehoefte en brengt grote financiële risicos met zich mee.

Zienswijze sluit aan bij FusiePeiling

De zienswijze van de gemeente sluit aan bij de uitkomst van de FusiePeiling. Bij deze volksraadpleging onder de stemgerechtigde Bussumers bleek dat een overgrote meerderheid (96%) van de inwoners kiest voor een fusie met alleen Naarden, inclusief de Hilversumse Meent. Slechts 3% koos voor de variant die de provincie Noord-Holland voorstelt, waar ook Weesp en Muiden onderdeel van uitmaken. De gemeente Bussum is de enige gemeente van de regio die een bindende volksraadpleging over dit onderwerp heeft gehouden.

Op grond van deze uitkomst kan de gemeenteraad niet anders besluiten dan dat hij tot op heden consequent heeft gedaan, namelijk het afwijzen van een G4 gemeente en het onvoorwaardelijk inzetten op een fusie met Naarden en de Hilversumse Meent.

Vervolg
De zienswijze is onderweg naar de provincie Noord-Holland en is de officiële inspraakreactie op het provinciale herindelingontwerp. Op dit moment ligt het ontwerp ter inzage en vraagt de provincie om zienswijzen van de betrokken gemeenten. De Tweede en Eerste Kamer hebben in 2008 het laatste woord over de fusie.