Gemeente Deventer

Deventer krijgt schonere winkelcentra

Wethouder Berkelder start binnenkort namens het college van burgemeester en wethouders het Proeftuinproject Winkelhart Schoon. Doel is het nadrukkelijk verbeteren van de beeldkwaliteit op zwerfafval in de winkelcentra van Deventer door deze als een gezamenlijke verantwoordelijkheid te organiseren van winkeliers, horecaondernemers, bezoekers, gemeente en reinigingspartijen en waarin iedere partij ook actief zijn bijdrage levert.

De deelnemers gaan voor het bereiken van de beeldkwaliteit `schoon' op alle tijden (dus ook in drukke weekenden en bij evenementen).

Plan van aanpak
Het project gaat verder dan eerdere proefprojecten met winkeliers en horecaondernemers. De medewerking van winkeliers en horecaondernemers wordt nadrukkelijk gezocht waar die medewerking op het niveau van de koepelorganisaties al op voorhand bestaat. Verder wordt een publiekscampagne ontwikkeld, specifiek voor winkelend publiek en bezoekers van evenementen.
Ook wordt aandacht besteed aan de goede en integrale aansluiting tussen alle schakels in de reinigingsketen.

Gedragsverandering
Bij de doelen gaat het in eerste instantie om het stimuleren van gedragsverandering bij bedrijven en burgers, maar ook om het efficiënter opruimen van zwerfafval door de beheerders en het beter naleven van regels en onderlinge afspraken. Kernwinkelgebieden, wijkwinkelgebieden en evenementen zijn belangrijke speerpunten.

Stedendriehoek
De ambitie is om de ervaringen en uitkomsten van de proeftijd op een leesbare manier op te schrijven en ook uit te dragen tijdens bijeenkomsten waar kennis wordt uitgewisseld en congressen. Als het project succesvol blijkt, worden de activiteiten uitgebreid naar de overige gemeenten in de Stedendriehoek.

Planning
De looptijd van het project is maximaal twee jaar. In januari en februari 2008 worden partijen benaderd om deel te nemen aan het project. Tussen maart en augustus 2008 staat een brainstorm over de probleemverkenning op de agenda. De actieplannen wordt tussen september en december 2008 opgesteld. Uitvoering is voorzien in 2009.

Deelnemers
Deelnemers aan het project Winkelhart Schoon zijn MKB Deventer, Koninklijke Horeca afdeling Deventer, Vereniging Commercieel Onroerend Goed Deventer Binnenstad, VVV Deventer, Stichting Stadsmarketing Deventer, Evenementenbureau, Cambio, Deventer Groen Bedrijf, Circulus en de gemeente Deventer.

Publicatiedatum: 9-11-2007
foto van bezems

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 9 november 2007