Gemeente Deventer


Restauratie gewelfschilderingen Lebuïnuskerk in volle gang

Subsidieaanvraag toren Lebuïnuskerk lijkt haalbaar De restauratie van de gewelfschilderingen in de Lebuïnuskerk is in volle gang. Gedeputeerde Ranter van de provincie Overijssel en wethouder Berkelder van de gemeente Deventer hebben vandaag de restauratiewerkzaamheden bezocht.

foto van gewelfschilderingen in de Lebuïnuskerk©ap

Dit is een uitzonderlijke en unieke restauratie voor een heel specifiek onderdeel van de kerk, die niet alleen provinciaal maar ook landelijk gezien wordt als één van de belangrijkste en grootste monumenten.

Subsidie
Het rijk heeft in december 2006 een kleine negen ton beschikbaar gesteld aan de protestantse gemeente voor de restauratie van de gewelfschilderingen. Als belangrijke voorwaarde heeft het rijk gesteld dat de restauratie binnen twee jaar uitgevoerd moet zijn. Daarmee financiert het rijk 70 % van de restauratiekosten. Voor de restende 30% (ruim 380 duizend euro) moest de protestantse gemeente aanvullende financiering vinden. De provincie betaalt 15% van de kosten en de gemeente Deventer draagt een ton bij.

Lebuïnustoren
Voor de restauratie van de toren van de Lebuïnuskerk moet het geld nog verkregen worden. De subsidieaanvraag is eind oktober bij het rijk ingediend.
De toren is hét symbool en topmonument van Deventer. Al jaren is de gemeente bezig via onder andere subsidieregelingen te zoeken naar budgetten om tot de broodnodige restauratie over te gaan. Het gaat niet goed met de Lebuïnustoren. Groot was de teleurstelling toen eind vorig jaar bleek dat het subsidieverzoek tot restauratie van de toren opnieuw op financiële gronden door het rijk werd afgewezen.

In 2003 en 2005 zijn noodmaatregelen toegepast om te voorkomen dat stukken steen van de toren naar beneden vielen. Aan een permanente afzetting met een hek viel om veiligheidsredenen niet langer te ontkomen.

Hopelijk zal de Lebuïnustoren uiterlijk op 1 januari 2011 volledig gerestaureerd zijn.

Publicatiedatum: 9-11-2007

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 9 november 2007