Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Ter Horst wil meer vrouwen interesseren voor burgemeestersambt

9 november 2007

Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wil de instroom van vrouwen in bestuurlijke en politieke functies vergroten. Zij wil vooral bereiken dat meer vrouwen burgemeester worden en dat zittende vrouwelijke burgemeesters doorstromen naar grotere gemeenten. Dat schrijft Ter Horst op 5 november 2007 in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanleiding is de conclusie in de Emancipatiemonitor 2006 dat in vrijwel alle bestuurlijke en politieke functies nog sprake is van een ondervertegenwoordiging van vrouwen. Het streefcijfer van het vorige kabinet om 45% vrouwen in politieke functies in 2010 te krijgen, wordt niet gehaald.

Het aantal vrouwelijke burgemeesters ligt de afgelopen vijf jaar rond de 20%. Het aantal vrouwelijke sollicitanten is in die periode gedaald van 19 naar 16%. Ter Horst wil daarom met hulp van anderen de belangstelling van vrouwen voor het burgemeestersambt vergroten door potentieel geĂŻnteresseerde vrouwen gericht te benaderen. Ook wil Ter Horst politieke partijen aanspreken op hun verantwoordelijkheid om actief burgemeesterskandidaten te werven onder vrouwelijke bestuurders en politici maar ook onder vrouwen met een andere achtergrond die belangstelling hebben voor het openbaar bestuur.

Zie ook


* Brief aan tweede Kamer over vrouwen in het burgemeestersambt
---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties