Voedingcentrum


Normale consumptie honing geen probleem

9 november 2007

Honing kan stoffen bevatten die kankerverwekkend zijn, zo is onlangs uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) gebleken. Bij gewone consumptie van honing is het echter niet nodig hierover ongerust te zijn. Het Voedingscentrum adviseert wel te variëren met verschillende soorten honing.

Honing is een natuurlijk product, maar kan van nature stoffen bevatten die kankerverwekkend zijn. Een kwart van de door de VWA onderzochte honingmonsters bevat pyrrolizidine alkaloïden, een stof die in planten als Jacobskruiskruid voorkomt. Langdurige en overmatige consumptie van honing mét deze stof kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Gewone consumptie van honing levert echter geen problemen op. De meeste honing is bovendien vrij van deze stof.

Variëren
Het is niet bekend welke honingsoort het meest verontreinigd is. De VWA doet hier nog verder onderzoek naar. Het Voedingscentrum adviseert tot de uitkomst bekend is te variëren met honingsoorten: is de bloemenhoning op, koop daarna bijvoorbeeld acaciahoning. Koop bijvoorbeeld niet meer potten tegelijk, maar één voor één. De kans is groter een andere partij te krijgen.