Gemeente Breda

Maatregelen voor toren Heilig Hartkerk

Gisteravond heeft de gemeente een deel van de Baronielaan afgezet. Daarbij ging het met name om het risico dat losliggende leien van de torenspits konden waaien. De torenspits zelf loopt bij de huidige weersomstandigheden geen gevaar. De bouwkundige staat van de spits is echter dusdanig dat bij een sterkere storm het risico bestaat dat hij omwaait. Eigenaar Woonzorg Nederland gaat vanaf begin volgende week in samenspraak met de gemeente steigers plaatsen rond de toren zodat er geen gevaar meer voor de omgeving is. Totdat die aanvullende maatregelen zijn getroffen, blijft de huidige afzetting -ter hoogte van Baronielaan 18 tot 28- staan en blijft het tijdelijke parkeerverbod gelden.

Het Brabants Monumentenfonds, dat geïnteresseerd is in de kerk, heeft onlangs een uitgebreide inspectie laten verrichten door een architect. Hiervan is melding gedaan bij de gemeente, die zelf in het kader van brandveiligheid regelmatige controles uitvoert in de kerk. Inspecteurs van de afdeling Bouw- en Woningtoezicht hebben samen met de Monumentenwacht de toren op donderdagmiddag 8 november uitvoerig geïnspecteerd. Daarbij bleek dat de verankering van de houten torenspits aan het gemetselde deel van de toren in zeer slechte staat verkeert. Ook was duidelijk zichtbaar dat dakleien los lagen. De losliggende leien vormden in combinatie met de weersomstandigheden een acuut risico. Bij een windsterkte vanaf windkracht 8 kan behoud van de torenspits -in de huidige bouwkundige staat- niet gegarandeerd worden.

Maandag aanstaande overlegt de gemeente met eigenaar Woonzorg Nederland over spoedig te nemen bouwkundige maatregelen. Vooruitlopend daarop start Woonzorg Nederland begin volgende week met het bouwen van steigers rondom de toren. Naar verwachting duren deze werkzaamheden 2 weken. Zodra de steigers geplaatst zijn, worden de hekken verwijderd en eindigt de tijdelijke verkeersmaatregel.

De gemeente houdt de komende weken de situatie goed in de gaten.

Breda, 9 november 2007