Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Mini-seminar Street-Level Bureaucracy

Op 8 november jl. was prof. Michael Lipsky te gast bij de WRR om te discussiëren over zijn inmiddels klassieke werk Street-Level Bureaucracy, waarop in Nederland, in tegenstelling tot de Verenigde Staten, nog altijd wordt voortgebouwd. Lipsky was in Nederland voor deelname aan het congres Improving Acces to public services georganiseerd door het Global network of government innovators, gedragen door Harvard University en de Universiteit Leiden/campus Den Haag.

Het centrale thema van de bijeenkomst was de spanning tussen teveel of te weinig discretionaire bevoegdheid van street-level bureaucrats, die Lispky definieert als "public service workers who interact directly with citizens in the course of their jobs, and who have substantial discretion in the execution of their work." Lipsky constateerde in 1980 als een van de eersten dat beleid in de uitvoering tot stand kwam. "The decisions of street level bureaucrats, the routines they establish, and the devices they invent to cope with uncertainties and work pressures, effectively become the public policies they carry out". Dat heeft natuurlijk gevolgen voor de wijze waarop we tegen beleid aankijken: "Fundamentally at issue is making the most of the reality that street-level bureaucrats primarily determine policy implementation, not their superiors." Lipsky doet daarom aan het einde van zijn boek diverse aanbevelingen om de street-level bureaucracy innovatief en responsief te maken, en ervoor te zorgen dat professionals gemotiveerd en kritisch blijven.

Sinds 1980 is er veel veranderd. De vraag is hoeveel de analyse van Lipsky en diens aanbevelingen nog waard zijn. Is de Street-Level Bureaucracy van vroeger nog wel die van het heden? Is door processen van schaalvergroting en digitalisering niet een groot deel van de ambtenaren en professionals het directe contact met burgers verloren? En zijn niet ook de problemen die professionals moeten oplossen, soms sterk van aard veranderd? Lipsky nam echter ook de eerste tekenen al waar van de toename van bureaucratische controle, verantwoordingsverplichtingen en bezuinigingen.

Het debat over de Street-Level Bureaucracy is de afgelopen tijd flink opgelaaid. De vakinhoudelijke kennis van ambtenaren staat ter discussie. De verhouding van uitvoerende professionals en managers is gepolariseerd geraakt. Lipsky stelde in 1980 al de vraag hoe hoeveel menselijks verwijderd kan worden uit lesgeven, zorg, verpleging, politiekwerk of rechtspraak. Volgens sommigen is de kritische grens overschreden. Zij verlangen nostalgisch naar de bevlogen ambtenaar of professional en kleinschalige werkverbanden. Maar ook het debat over de juiste principes voor het ontwerp, bestuur en de verantwoording van dienstverlenende organisaties krijgt momenteel veel aandacht van wetenschappers, beleidsmakers en professionals. In gesprek met Lipsky zijn niet alleen de consequenties van teveel of te weinig ruimte voor professionals onderzocht maar is ook getracht te beantwoorden onder welke voorwaarden welke ontwerp-, sturings- en
verantwoordingsprincipes relevant zijn.