CNV: Banenplan "fantastisch nieuws"

09/11/2007 16:50



CNV



Plan Van der Most biedt uitzicht op werk voor langdurig werklozen

Het CNV is enthousiast over de voorstellen die ondernemer Hennie van der Most vandaag heeft gepresenteerd om duizenden werklozen aan het werk te helpen. CNV-voorzitter René Paas vindt het "fantastisch nieuws" dat er ondernemers zijn die extra energie willen steken in langdurig werklozen. "Om aan de slag te komen hebben langdurig werklozen die steun keihard nodig," aldus Paas.

De voorstellen lijken in een aantal opzichten op de plannen die werkgevers, gemeenten, overheid en werknemers deze zomer hebben gemaakt op de participatietop. Daar is besloten om meer mensen met behoud van uitkering werkervaring op te laten doen. Dat werkgevers dit nu uit eigen beweging gaan doen is voor Paas een teken dat op de top de juiste afspraken zijn gemaakt. "Kennelijk vinden werkgevers het zó aantrekkelijk dat ze niet wachten, maar zelf de handen ineen slaan en hun verantwoordelijkheid nemen."

Paas vindt het bemoedigend dat werkgevers inzien dat mensen die langere tijd niet hebben gewerkt begeleiding nodig hebben. De kans dat mensen op deze manier duurzaam aan het werk komen, lijkt groot omdat Van der Most collega's oproept werklozen te laten coachen door ervaren werknemers. Toch waarschuwt Paas ervoor dat dit initiatief geen alternatief is voor de inspanningen van CWI en integratiebedrijven. Volgens hem is de begeleiding van langdurig werklozen "zwaar werk en het resultaat vaak kwetsbaar".

VVD-kamerlid Charlie Aptroot vindt dat een werkloze, die het na drie keer lukt om op deze manier aan het werk te komen, een zijn uitkering meer hoeft te krijgen. Het CNV is het met de VVD-er eens dat werklozen een eigen verantwoordelijkheid hebben bij het vinden van werk. Maar dat is volgens Paas iets anders dan dreigen de uitkering stop te zetten als het niet is gelukt. "Vaak zie je dat mensen die er niet in slagen om werk te houden andere en grotere problemen hebben. Het stopzetten van de uitkering lost in zo'n geval niets op."





http://www.cnv.nl

http://www.cnvhb.nl